Deutsche Welle’nin Der Spiegel’e dayandırdığı habere göre, Almanya'nın dış istihbarat servisi BND ve iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı, bilgi almak için 2000-2013 yılları arasında 850 mülteciyle ilişki kurdu.
Sol Parti‘nin mecliste konuyla ilgili verdiği soru önergesine hükümet tarafından verilen yanıta göre, soruşturmalarda istihbarat servisiyle işbirliği yapmaları karşılığında sığınmacılara ‘koruma statüsü’ verildi.
'AHLAKİ AÇIDAN REZİL BİR DURUM'
Normal koşullarda bu statü geldiği ülkeye sınır dışı edilmesi durumunda hayati tehlikesi olanlara tanınıyor. İdam cezası almış olanlar, işkenceye, insani olmayan muameleye maruz kalma ihtimali bulunanlar ya da savaş nedeniyle hayati tehlikesi bulunanlar bu statüden yararlanabiliyor. İltica başvurusu yapan birçok sığınmacının hukuki işlemlerde kolaylık nedeniyle istihbarat servislerine bilgi sağlamayı kabul ettiği düşünülüyor.
İstihbarat servislerinin faaliyeti Almanya'da muhalefet partilerinin tepkisini çekti. Sol Parti milletvekili Martina Renner “Eğer istihbarat servislerinin sığınmacılara uyguladığı baskı sürüyorsa, bu ahlaki açıdan rezil bir durum” diye konuştu.