İran asıllı işadamı Rıza Sarraf, Tahran'a yönelik yaptırımları ihlal etmek, bankacılık sahtekârlığı ve kara para aklama suçlarından ABD'de tutuklandı. Zarrab'ın tutuklanmasının ardından, 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonu sırasında ortaya çıkan ve hükümetin önemli isimlerine uzanan suçlamaların yeninden gündeme gelmesi mümkün. ABD'nin Rıza Sarraf'a yönelttiği suçlamaların bir bölümünde üç eski bakanın da adı geçmişti.
Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'la ilgili iddiaları incelemek için kurulan TBMM komisyonunda görev alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Rıza Sarraf'ın tutuklanmasının ardından Türkiye ile ABD ilişkilerinin gerilebileceğine dikkat çekti.
‘ANKARA SİYASİ BİR ANLAŞMA YAPABİLİR'
Aksünger'e göre, Rıza Sarraf'ın tutuklanmasıyla başlayan süreç, Türkiye'de çok farklı noktalara kadar uzandığı için ciddi bir kriz potansiyeli barındırıyor.
‘İRAN AMBARGOSU KALKINCA SÜREÇ BAŞLADI'
Erdal Aksünger, İranlı işadamı Babek Zencani'nin idam cezasına çarptırılmasıyla ilk işaretleri ortaya çıkan ve Rıza Sarraf'ın tutuklanmasıyla devam eden sürecin, İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasıyla bağlantılı olduğunu ifade etti:
"İran daha öncesinde, ambargo uygulamaları olduğunda, kendisine karşı suç işlemiş insanları yakalatmak için uluslararası arenada tanınan bir yapıya sahip değildi. Zencani hükmünden sonra İran şunu iddia etti: ‘İçeride, Türkiye bağlantılı olarak 3 milyar dolar bir paramızın yok olduğunu veya çalındığını'… Hüküm de bunun üzerinden verildi zaten. Bunun da sonrasında uluslararası ayağı başladı. Sayın Davutoğlu İran ziyaretinde, İranlı yetkililerle yaptığı basın toplantısında, her konuda mutabık olduklarını söyledikten bir — iki saat sonra Zencani hakkında idam hükmü verildi. Bugün, ülkenin Cumhurbaşkanı Amerika ziyareti yapmadan önce de Rıza Sarraf'a böyle bir operasyon yapılması, işin çok daha farklı bir noktaya geldiğini gösteriyor."
ABD'nin Rıza Sarraf'a yönelik suçlamalarına kaynaklık eden eylemlerinin çoğunun Türkiye'de gerçekleştiğine dikkat çeken Aksünger, soruşturmanın ülkeye ciddi yansımaları olacağını kaydetti. Erdal Aksünger "Bunun uzantıları konusunda bir işlem yapılacak. Türkiye'ye de Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla bunlar bildirilecek gibi görünüyor. Bu bildirimler sonucunda ya uzantıları konusunda Türkiye'nin yargılamasını isteyecek ya da iade taleplerinde bulunacaklar" dedi.
‘TÜRKİYE YAPTIRIMLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR'
Rıza Sarraf'ın da adının geçtiği yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun Türkiye'deki siyasi irade tarafından ‘darbe girişimi' olarak adlandırıldığını, Rıza Sarraf'ın ‘hayırsever bir işadamı' olarak ilan edildiğini ve kendisine ödül verildiğini anımsatan Aksünger, sürecin ABD ile Türkiye arasında gerilim yaratabileceğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla iletilecek taleplerin, ‘başka yerlere uzanacağı' için reddedileceği tahmininde bulunan Aksünger, Türkiye'nin yaptırımla karşı karşıya kalabileceğini kaydetti.
Sürecin, iki ülke arasında bir krize dönüşme potansiyeli taşıdığı değerlendirmesinde bulunan Aksünger "Özellikle İran yakınlaşmasından sonra İran dominant bir ülke olmaya doğru gidiyor Ortadoğu'da. Türkiye stratejik önemini kaybeden bir ülkeye dönebilir. Amerika'da özellikle geçen haftalarda Obama doktrini açıklamasından anladığımız kadarıyla, Beyaz Saray yönetimi ile bizim aramızda ciddi bir soğuk savaş olduğu gözüküyor. Krizin daha çok su yüzüne çıkması gibi bir durum olabilir" dedi.