Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda yaptığı çağrılar üzerine hem hükümet hem de AK Parti'de izlenecek yol haritası üzerinde çalışıldı. Sadece HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve yargılanma aşamasında bazı vekillerin tutuklanma olasılığının uluslararası kamuoyunda Türkiye'yi zor duruma düşürebileceği görüşünden hareket eden AK Parti bir formül arayışındaydı.
Sputnik'in edindiği bilgiye göre Başbakan Ahmet Davutoğlu bir süredir partinin yetkili kurullarında TBMM'de bekleyen tüm dokunulmazlık dosyalarının kaldırılması konusunu gündeme getirdi. Ancak Anayasa ve İçtüzük'te yer alan görüşme süreci AK Partilileri düşündüren en önemli konu oldu. Tüm dokunulmazlık dosyalarının kaldırılmasının TBMM'de aylarca sürebileceğini ve Meclis'te başka konuların görüşülmesi imkânın kalmayacağından hareket eden AK Parti'de, Anayasa değişikliği ile süreci hızlandırmayı tartıştı. Başbakan'ın özellikle son iki gün hukukçu kurmayları ile yaptığı değerlendirme sonrası alınan karar Cumhurbaşkanı ile de istişare edildikten sonra kamuoyuna açıklandı.
MUHALEFET DESTEK VERMEZSE AK PARTİ ÖNERİSİ OLARAK GELECEK
AK Parti yönetimi, Anayasa'ya eklenecek geçici madde metninin, destek vermeleri halinde muhalefet ile birlikte hazırlanabileceğini vurgularken, muhalefetin destek vermemesi halinde de kendi önerilerini TBMM gündemine getireceklerini ifade etti.
Madde metni konusunda ise AK Parti içinde tam bir görüş birliği de yok. AK Parti içerisinde bir grup dokunulmazlıkların kaldırılması durumunda yargılamanın tutuksuz olarak yapılmasını, milletvekilinin yargılanırken TBMM'deki çalışmalara da katılmasını istiyor. Bu nedenle Anayasaya eklenecek geçici maddeye milletvekilinin kaldırılan dosyalardan tutuksuz yargılanacağına ilişkin açık hüküm konulmasından yana. Ancak bu görüşe "Böyle bir düzenleme yargıya müdahale anlamına gelir, anayasaya bu yönde bir hüküm konulamaz. Tutuklu ya da tutuksuz yargılamaya dosyanın içeriğine göre ancak yargı karar verebilir" diyerek karşı çıkan AK Partililer de var.
TARİH NE OLMALI?
Başbakan Davutoğlu, Anayasa'ya eklenecek geçici maddeye belli bir tarih konularak o tarihe kadar olan dosyalarda dokunulmazlığın kaldırılacağını söyledi. Bazı AK Partili vekiller, belirlenen tarihten sonraki dosyalarlarla ilgili yeni bir tartışmanın gündeme gelebileceğini, bu nedenle ‘26. Dönem' diyerek bu dönemdeki tüm dosyaların otomatik yargıya gitmesinin önünün de açılabileceğini ifade etti. Ancak AK Parti yönetimi 'belirli bir tarihi' konulması gerektiğini özellikle vurguluyor ve daha sonraki dosyalarla ilgili Anayasa ve İçtüzük'te yer alan prosedürün uygulanarak dokunulmazlıkların kaldırılıp kaldırılmamasına karar verilebileceğine dikkat çekiyor.
ŞAİBE YARATMA STRATEJİSİNE KARŞI DA BİR HAMLE
TBMM'de konuyla ilgili soruları yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, siyasette öteden beri dokunulmazlık konusunun bir spekülasyon konusu olduğunu ifade ederek, "Siyasi partiler ve vekiller üzerinde adeta şaibe yaratmaya dönük bir strateji olarak kullanılıyor. Bu hamle aynı zamanda bu tür stratejileri de boşa çıkartacak" dedi.
Başbakan'ın çağrısının Türkiye'deki ortak kamu vicdanı bakımından da karşılığı olduğunu düşündüğünü kaydeden Bostancı, "Ümit ederim ki bu anayasa değişikliğini gerçekleştiririz. Yasamayla, yargının görev alanındaki o ince sınırı da iyi tayin eden o düzenlemeyle bunu gerçekleştiririz" diye konuştu.
‘KENDİ TEKLİFİMİZİ GETİRİRİZ'
AK Partili Bostancı, anayasaya eklenecek bir maddeyle, 506 fezlekeye ilişkin bir düzenlemeden bahsettiklerini hatırlatarak, "Partilerle de görüşeceğiz ve onun neticesinde bir adım atacağız" dedi. Diğer siyasi partilerden olumlu yanıt alamamaları durumunda kendi tekliflerini getireceklerini kaydeden Bostancı, "Mevcut fezlekelerin komisyona intikali ve yargılamanın önünün açılmasına yönelik bir yaklaşım. Getirilecek norm buna ilişkin" dedi.
EN FAZLA DOSYA HDP'LİLERİN
Dokunulmazlık dosyalarının görüşüldüğü TBMM Anayasa-Adalet Komisyonu gündeminde 15 Mart itibarıyla 459 yasama dokunulmazlığı tezkeresi ulaştı. En fazla dokunulmazlık tezkeresi sayısı 267 tezkereyle HDP'ye ait. Bunu 134 tezkereyle CHP, 40 tezkereyle AK Parti ve 14 tezkereyle MHP izliyor. Bağımsızlar için de 4 dokunulmazlık tezkeresi bulunuyor.
113 MİLLETVEKİLİNİN DOSYASI BULUNUYOR
113 milletvekili hakkında ise dosya düzenlendi. Hakkında dosya düzenlenen milletvekili sayısının partilere göre dağılımı ise şöyle: CHP milletvekilleri 43, HDP milletvekilleri 41, AK Parti milletvekilleri 22, MHP milletvekilleri 6, bağımsız 1. Bir tezkerede birden fazla milletvekiline ait dosya sayısı ise 25.