MEGA TV’nin yayına katılan Toskas, Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatması nedeniyle 10 bini aşkın sığınmacının mahsur kaldığı İdomeni kasabasındaki son durum hakkında açıklamalarda bulundu.
‘SIĞINMACILARI İKNA ETMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Sığınmacının şiddet kullanarak uzaklaştırılmasının söz konusu olmadığının altını çizen Toskas, hedeflerinin, sınırlar yeniden açılıncaya kadar göçmenleri, temel ihtiyaçlarının karşılandığı kamplara dönmeleri konusunda ikna etmek olduğunu ifade etti.
41,973 #refugees stuck in #Greece. This map shows where they are located. pic.twitter.com/Jy9KxwE0tV
— Bruno Tersago (@BrunoTersago) March 11, 2016
Sığınmacıları geri dönmeye ikna etmenin çok zor olduğunu kaydeden Toskas, “Oradaki durum kolay değil. Çok insan var. Bu insanları ikna etmeliyiz. Ancak bu, göz yaşartıcı gaz ile olmaz. Bunların yarısı çocuk ve kadın. Şiddetle olmaz. Bu insanları zor kullanarak uzaklaştırmak insanlık dışı olur” dedi.
Toskas, bazı sığınmacı grupların geri dönmeye başladığını ancak büyük çoğunluğun bölgedeki olumsuz koşullara rağmen bekleyişlerini sürdürdüğüne dikkat çekerek bölgede yaşamın 1-2 hafta içinde normale dönmüş olması umduklarını belirtti.
Bu arada İdomeni’deki sığınmacı merkezinde görevli BM Mülteci Yüksek Komiserliği Koordinatörü Babar Baloch, AB tarafından alınan karara göre sadece Suriye ve Irak'tan gelen sığınmacıların yeniden yerleştirileceğini açıkladı.
Yeniden yerleştirme programı kapsamında, Yunanistan'da beklemeyi kabul eden sığınmacıların ülkenin farklı noktalarında bulunan sığınmacı merkezlerine götürüldüğünü anlatan Baloch, "Program dahilinde sadece Suriye ve Irak'ta gelen sığınmacılar ilgili merkezlere yerleştirilecek. Bu noktada, hasta, engelli ve çocuklu sığınmacılara da öncelik tanınacak" dedi.
#Idomeni, Greece: Warmth of the sun is the only change here today. Otherwise, the human misery remains same #Europe pic.twitter.com/2LkcYv66Kp
— Babar Baloch (@BabarBloch) March 11, 2016
Baloch, AB ülkelerinin sığınmacı kabul etme kotasıyla doğru orantılı olarak merkezlerde kalanların Batı Avrupa ülkelerine geçiş yapabileceğini belirterek, "AB ülkeleri tarafından şimdiye kadar 600 sığınmacı kabul edildi. Yunanistan'da bu süreç son derece yavaş ilerliyor. AB, bize bu konuda yardım etmeli" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Yunanistan sınırını kapatarak krizin büyümesine neden olan Makedonya’nın Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, ülkesinin sığınmacı krizinde AB'nin taahhüt ettiği yardımları alamadığını söyledi.
Sığınmacı kamplarındaki durumun ‘Avrupa'nın vicdanı’ olduğunu söyleyen Ivanov, şunları söyledi: “Avrupa kurumlarının ihmali ile güçsüzlüğünün kurbanı olduk. Birçok ülke AB ile NATO üyeliği yolunda gelişme sağlarken biz yerimizde saymaya devam ediyoruz. Sığınmacı krizi boyunca AB'den verilen sözlere rağmen herhangi bir maddi yardım almadık.”