"Yanlış trene binersen durakları da yanlış olur" sözleriyle başlayan yazıda, "Eğer yanlış trene bindiğimizi düşünürsek, tarihin 13'üncüsü olan yeni Rus-Türk savaşının başlama ihtimali de gerçekte olduğundan daha belirgin görünebilir. Washington'un doğrudan desteği olmadan Erdoğan'ın, dünyanın en güçlü ikinci ordusuna saldırmaya çalışması anlamsız olur. Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev bile ABD ve Türkiye'yi Suriye'de kara operasyonuna karşı uyarmak zorunda kaldı, çünkü bu daha büyük bir savaşa yol açabilir. Başbakan, bu durumda Moskova'nın sahip olduğu tüm araçları kullanacağını ortaya koydu" ifadelerine yer verildi.
'TÜRKİYE'NİN HİÇ ŞANSI YOK'
Politika dergisi bu konuda şu değerlendirmede bulundu:
"Eğer gerçek durumu ele alırsak Rus Silahlı Kuvvetleri, tüm alanlarda sayıca Türklerden 3-5 kat üstün. Ancak Ankara'yı ve NATO'yu sayısal değil, niteliksel üstünlük endişelendirmeli, çünkü Rusya'nın elinde Türkiye'nin daha uzun zaman elde edemeyecek modern savaş sistemleri var. Rus uzmanlar, doğrudan savaş durumunda, Türkiye'nin hiçbir şansı olmadığından emin."
Dergi, yorumuna şu ifadelerle devam etti:
'ANKARA'YA UMUT AŞILAYAN 2 SEÇENEK'
"Muhtemelen 2 seçenek Ankara'ya umut aşılıyor. Birincisi, zayıflayan Rusya'nın kapsamlı bir çatışmaya gücü yetmez. Yani vatandaşların hayat düzeyinin hızla düşmesi Moskova'da iktidarın devrilmesiyle sonuçlanabilir. Ama Rus ekonomisi ve bütçesi öyle bir ayarlandı ki, ülke sosyal politikaya ve savunma alanına zarar vermeden tasarruf etmek için büyük rezervlere ve imkanlara sahip. Rusya, dış ticaret fazlasını koruyor. Kırım köprüsü veya 2018 FIFA Dünya Kupası için inşa edilen statlar, ülkenin ekonomik esnekliğinin halen şüphesiz olduğunu gösteriyor. Rusya'nın altın ve döviz rezervleri de yaklaşık 500 milyar dolar düzeyinde kalıyor ve hızla eridiği söylenemez. Yani, son yıllarda zaten milyarlarca dolara varan askeri harcamalar artsa bile Rus ekonomisi orta vadede bu maliyeti kaldırabilir.
'ERDOĞAN FIRSATI KAÇIRMAZ'
Erdoğan için ikinci seçenek, Moskova ile çatışmasına NATO'nun müdahalesi. Ama bu da çok tartışmalı bir tahmin, çünkü bu durumda önce Rusya'nın Türkiye'ye saldırması gerekiyor. Ancak bundan önce Suriye'deki Rus askerleri Türkiye yüzünden öldüğü için bunu kanıtlamak zor olur. Bu durumda müdahale, Türkiye'yi korumak gibi değil, saldırganlığını savunmak gibi görünür. Ve hiç şüphesiz Avrupa Birliği ile ABD, buna karşı çıkar, Rus medyası da bu konuda onlara yardımcı olur."
Yazı şu sözlerle sonlanıyor: "Eğer ikinci seçenek kazanırsa, Erdoğan Şam'a giden yanlış trene binme fırsatını kaçırmaz."