Yunanistan ile Avusturya arasında krize neden olan ‘Göçü Birlikte Yönetmek’ zirvesinden ‘Batı Balkan ülkelerine yönelik sığınmacı akını azaltılmalı’ kararı çıktı. Avusturya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ile Slovenya’nın içişleri ve dışişleri bakanlarının katıldığı zirveden imzalanan ortak deklarasyon da ayrıca, sığınmacıların ülkelerine en yakın bölgelerde kalması gerektiği belirtildi.
Syrians & Afghans still top nationalities of migrants coming to Greece. See our updated map https://t.co/UCde8h1fyc pic.twitter.com/4LjpvU9UNB
— Frontex (@Frontex) February 25, 2016
Zirve sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner ve Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, AB içinde bir karar alınmasının henüz mümkün görünmediğini belirterek, kendi önlemleri almaları gerektiğini kaydetti.
‘YUNANİSTAN’IN SIĞINMACI MEZARLIĞINA DÖNMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’
Öte yandan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, parlamentoda dün yaptığı konuşmada AB’nin sığınmacı krizine yaklaşımının bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi. Çipras, “AB ülkeleri liderleri tarafından alınan kararların başka toplantılarda yürürlükten kaldırılması utanç verici. Biz Yunanistan olarak tüm partnerlerimizden sorumluluk bilinci ile hareket etmelerini isteyeceğiz. Yunanistan’ın bir sığınmacı mezarı olmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Meanwhile in #Greece, another 2800 #refugees have reached Athens since last night.#RefugeeCrisis #refugeesGr pic.twitter.com/4B9GpQX7nr
— Savvas Karmaniolas (@SavvasKarma) February 23, 2016
Sığınmacıların AB ülkelerine dağıtılması planının uygulanma sürecinin hızlandırılması gerektiğinin de altını çizen Çipras, plan uygulanana dek AB’de alınan kararları veto edeceğini duyurdu. Çipras ayrıca, 7 Mart’ta düzenlenecek AB – Türkiye zirvesi öncesi liderlere toplantı çağrısı yapacağını da açıkladı.
Toplantıda alınan kararları değerlendiren Yunanistan Göç Politikalarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Yannis Muzalas da “Aralarında AB üyesi olmayan ülkelerin de bulunduğu bazı ülkelerin emniyet müdürleri, AB zirvesinden on saat sonra Birlik’e üye ülkelerin liderlerinin kararını değiştiriyorsa, Yunanistan için en önemli sorun, Avrupa’nın birleşik olup olmamasıdır” dedi.
ANA-MPA’nın haberine göre, Mouzalas ayrıca, Yunanistan’ın tek taraflı eylemleri kabul etmeyeceğini, bu tür eylemleri Yunanistan’ın da yapabileceğini vurgulayarak, “Yunanistan, büyük bir finansman şeklini alsa bile, Avrupa’da bir Lübnan olmayı, bir can deposu olmayı asla kabul etmeyecek” ifadesini kullandı.
Bu arada Bild gazetesine konuşan Macaristan Başbakanı Victor Orban, Avrupa Komisyonu ve Türkiye'nin mülteci krizinin çözümü için üzerinde uzlaştığı eylem planını 'hayal' olarak niteleyerek Birlik’in kendi tedbirlerini alması gerektiğini söyledi.
Orban, BBC Türkçe Servisi’nin aktardığına göre, “Gidip Sayın Erdoğan'a sınırlarımızı koruması için yalvarıyoruz. Karşılığında da para ve bir takım sözler veriyoruz. Çünkü kendi sınırlarımızı bile koruyamaz haldeyiz” dedi.
‘AB-TÜRKİYE ANLAŞMASINA İMZA ATARSAM, BENİ BAYRAK DİREĞİNE ASARLAR’
“Bu anlaşma AB'nin güvenliğini ve geleceğini tamamen Türkiye'nin insafına bırakıyor" diyen Orban, sözlerini şöyle sürdürdü: “Brüksel Türklere tutamayacağımız veya tutmak istemediğimiz sözler veriyor. Türkiye'den yüz binlerce mülteciyi alıp AB ülkeleri arasında dağıtma planı hayalden ibaret. Bu anlaşmanın altına imzamı atarsam beni Budapeşte'de bayrak direğine bağlarlar.”