AFP’ye bilgi veren üst düzey bir Yunan yetkili, AB-Türkiye Zirvesi’nin gerçekleştirileceği 6 Mart’a kadar, ülkelerin tek taraflı sınır kapatmasını engelleyen kararın oybirliği ile alınmaması halinde, İngiltere’nin Birlik’te kalması için yapılacak anlaşmayı kabul etmeyeceklerini açıkladı.
Bu arada İngiliz The Independent gazetesi de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Makedonya başta olmak üzere ülkesinin kuzey komşularının sınırlarını tek taraflı kapaması halinde İngiltere’nin AB’de kalmak için yapılmasını istediği refomları veto edeceğini söylediğini aktardı.
Yunanistan’ın bu çıkışının nedeni, Batı Avrupa’ya sığınmacı akınında transit olarak kullanılan Balkan ülkelerinin arasındaki sınırların kapatılacağı yönelik iddialar. Zira bu, on binlerce sığınmacının Yunanistan’da sıkışacağı anlamına geliyor.
Sırbistan’da yayın yapan Danas gazetesinde yer alan habere göre de AB, 1 Mart’tan itibaren kademeli olarak sınırlarını kapatmak için hazırlık yapıyor. Gazeteye bilgi veren AB Komisyonu’ndan bir yetkili, Sırbistan-Makedonya ve Slovenya-Hırvatistan arasındaki sınırların kapatılmasının planlandığını kaydetti.
Öte yandan bu durum Balkan ülkeleri ile sınırlı değil. Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya liderleri, pazartesi günü gerçekleştirdikleri toplantıda sığınmacı akınını durdurmak için duvar inşa edilmesini ele almışlardı. Videgrad temsilcileri de AB Zirvesi öncesinde gerçekleştirdikleri gayri resmi toplantıda Makedonya ve Bulgaristan’ın Yunanistan’la olan sınıra jiletli tel çekilmesini görüşmüşlerdi.
Avusturya ise sınırları tamamen kapatmak yerine günde 80 sığınmacıyı kabul edeceğini açıklamıştı.
AFP’ye konuşan bir başka Yunan yetkili, Avusturya’nın bu kararının Birlik içinde domino etkisi yaratacağını belirtti. Yetkili ayrıca, (Almanya Başbakanı Angela) Merkel, Almanya'nın pozisyonunun (6 Mart'a kadar) değilmeyeceğini söyledi. Diğer üye ülkelerden de aynı şeyi yapmalarını bekliyoruz" dedi.