Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Denis Krivoşeyev, Moskova’da yıllık raporla ilgili olarak düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, özel harekat polisinin Güneydoğu’da insani felakete yol açtığını ifade etti.
Güvenlik güçleri ile PKK arasındaki çatışmaların başlamasının ardından örgütle bağlantılı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan kişilere insanlık dışı muamele yapıldığı ve çatışma sürecinin insan hakları ihlallerini artırdığı vurgulandı.
"Türkiye'deki insan hakları, haziran ayındaki genel seçimler ve temmuzda Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında başlayan çatışmaların ardından ciddi şekilde kötüye gitti" denilen raporda, güvenlik güçleri tarafından işlenen insan hakları ihlallerinin cezasız kaldığı ve açılan birçok soruşturmanın tamamlanmadığı kaydedildi.
Raporda ayrıca, geçen yıl Avrupa'da insan hakları alanındaki en ciddi gerilemenin Türkiye'de gerçekleştiği belirtildi. İfade özgürlüğü başlığı altında, basını susturmak için eşi benzeri görülmemiş adımların atıldığına dikkat çekildi ve "İnternette ve diğer alanlarda ifade özgürlüğü ciddi şekilde zarar gördü. Barışçıl toplanma özgürlüğü hakkı ihlal edilmeye devam etti. Polisin aşırı güç kullanımı ve gözaltında kötü muamele vakaları artış gösterdi" ifadeleri kullanıldı.
'YARGININ BAĞIMSIZLIĞI DAHA DA SARSILDI'
Bunlara ek olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı hakaret davaları, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması, Samanyolu Yayın Grubu'na ait 13 televizyon ve radyonun Türksat ile Digitürk platformlarından çıkarılmasına da vurgu yapıldı.
Raporda, yargının bağımsızlığının daha fazla sarsıldığı "Hakim ve savcıların siyasi amaçlı atamaları, zaten bağımsız ve tarafsız olmayan yargıya daha da zarar verdi" sözleriyle açıklandı.
Türkiye'ye yönelik eleştirilen yöneltildiği bir diğer konu da sığınmacıların keyfi şekilde gözaltına alınmaları ve sınırdışı edilmeleri oldu. Türkiye'nin AB ile uzlaşıya vardığı eylem planının ardından sığınmacılara yönelik keyfi gözaltı ve sınırdışı kararlarının arttığı belirtilen raporda, Eylül 2015’te Yunanistan'a geçmeye çalışan en az 200 Suriyelinin yakalandığı ve yakalanan sığınmacıların dış dünya ile hiçbir temas kurmalarına izin verilmeden tutulduğu kaydedildi.
Af Örgütü, bazı sığınmacıların ‘gizli cezaevleri’nin de tutulduğunu da iddia etti. Raporda ayrıca, sığınmacıların uluslararası hukuk kuralları ihlal edilerek Suriye ve Irak'a dönmeye zorlandıkları belirtildi.