Başkan Barack Obama’nın üssü kapatıp kalan 91 esirden 'aklanan' 35 esirin kendi ülkelerine, geri kalanlarının da ABD’ye nakledilmesi için Kongre üyelerini ikna çabalarının son ürünü olarak nitelendirilen planla ilgili sızan bilgiler ise planın fazla detay içermediği yönünde. Kaynaklara göre planda 13 farklı yerin adı geçiyor: Colorado, Güney Carolina ve Kansas’taki 7 hapishane ile mevcut askeri üslerdeki 6 lokasyon. Diğer taraftan planda bu noktalardan hangisinin tercih edildiğinin belirtilmediği söyleniyor. Esirlerin naklinin ne kadar mal olacağı konusu de gizli tutuluyor.
Öte yandan İngiliz Guardian gazetesine konuşan bir kaynak, esirlerin nakledilmesine ilişkin yasa tasarılarını sürekli veto eden Kongre üyelerinin planı kabul etme ihtimalinin bir hayli zayıf olduğunu söyledi. Gazeteye göre Obama, Kongre’yi bu kez de aşamazsa idari kararlar alma yoluna gidebilir. ABD’de 2011’de çıkarılan bir yasa, esirlerin ABD’ye nakledilmesinin önünü tıkıyor.
KASIMDAKİ YASADA, RESMİ PLAN ŞART KOŞULMUŞTU
Kongre’nin Kasım 2015’te kabul ettiği Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDA) uyarınca esirlerin nakledilebileceği ülkeleri sınırlamıştı (Yemen, Libya ve Somali gibi ülkelere yasak getirilmişti). Obama da Kongre ile ortak yol bulabilmek adına yasaya onay vermişti. Ancak NDA, Obama yönetiminin 23 Şubat, yani bugüne kadar üssün kapatılmasıyla ilgili resmi bir plan hazırlayıp teslim etmesini zorunlu kılıyordu.
Guantanamo üssünün kapatılması, Obama’nın 2008’deki seçim vaatlerinden biriydi. Üssün teröristlerce propaganda aracı olarak kullanıldığını, bu sebeple kapatılması gerektiğini savunan Obama göreve geldikten sonra, 2009’da 242 olan esir sayısı 91’e düşmüştü.