Hamburg Hafencity Üniversitesi'nden Göç ve Türkiye araştırmacısı Dr. Yaşar Aydın, Alman vatandaşları arasındaki artan bu hoşnutsuzluğun nedenlerini değerlendirdi.
'SOSYAL SORUNLAR VE MALİ YÜK, MÜLTECİLERE BAKIŞI DEĞİŞTİRDİ'
Başlangıçta ülkede, yardıma muhtaç insanlara destek verilmesi yönünde olumlu bir hava olduğuna vurgu yapan göç araştırmacısı Yaşar Aydın, ancak mülteci akınının durdurulamadığı ve sosyal sorunların ortaya çıktığı görülünce halk arasında hoşnutsuzluğun artığını belirtti. Aydın, Almanya'da birçok belediyenin mültecilerden kaynaklı olarak mali zorluklar yaşadığını da sözlerine ekledi.
'PEGIDA VE IŞİD FAKTÖRÜ DE ETKİLİ'
Göç araştırmacısı Yaşar Aydın, mültecilere karşı duyulan kaygı da IŞİD faktörünün de etkisi olduğuna dikkat çekti. Aydın, insanlarda "Mültecilerle beraber IŞİD militanları da Avrupa'ya geldiyse" gibi bir kaygı olduğunu belirtti. Aydın, Almanya'da bu korkuları harekete geçirmek isteyen, bu korkular üzerinden politika yapan ve bu kaygıları besleyen bir kitlenin bulunduğuna da vurgu yaptı.
'MÜLTECİLERİN AVRUPA'YA MALİYETİ, TÜRKİYE'YE OLDUĞUNDAN DAHA AĞIR OLACAKTIR'
Göç araştırmacısı Dr. Yaşar Aydın, yıllardır Suriyelilere karşı açık kapı politikası uygulayan ve milyonlarca sığınmacıyı misafir eden Türkiye vatandaşları ile Avrupalıların tepkilerindeki farkı da değerlendirdi.
Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin sosyal bir devlet olduğunu hatırlatan göç araştırmacısı Yaşar Aydın, bu nedenle mültecilerin Avrupa'ya maliyetinin daha fazla olacağını söyledi. Aydın, Avrupa'da vatandaşların verdikleri vergilerin mülteciler için harcanacağını ve diğer hizmetlerin aksayacağını düşündüğünü ifade ederek şunları söyledi:
"Mülteciler kabul edildiği zaman sosyal devletin olanaklarından faydalanacaklar. Burada bu sosyal devletin artık işlevsizleşmesi gibi bir korku da var. Türkiye bir sosyal devlet olmadığı için, yani Almanya'da olduğu gibi bir sosyal sistem ağı olmadığı için mültecilerin maliyeti daha düşük."
'MERKEL'İN ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR'
Peki Almanya vatandaşlarında mültecilere yönelik artan hoşnutsuzluk, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in politikalarında değişikliğe yol açabilir mi?
Yaşar Aydın'a göre; Almanya vatandaşlarının mültecilerin ülkelerine kabulüne ilişkin artan hoşnutsuzluk Başbakan Angela Merkel'in politikalarında değişikliğe neden olabilir, ancak Merkel mülteci politikasında bir süre daha direnecek.
Aydın, "Merkel, mülteci krizi bağlamında hemen üst sınır getirilmesini reddediyor. Bunun ahlaki olarak uygun olmadığını düşünüyor. Ancak Merkel, mülteci politikasında biraz daha diretecektir ve sorunları çözmeye çalışacaktır. Merkel, bir üst sınırlama getirilse de göçmen akınının tamamıyla durdurulamayacağını çok iyi biliyor. Dolayısıyla burada hemen bir yasal değişikliğe gitmek istemiyor. Şu anda oy oranı yüzde 10-11'lerde olan aşırı muhafazakar-sağ popülist ‘Almanya için Alternatif' partisinin oy oranının ve Merkel'e yönelik baskının biraz daha artması durumunda Merkel farklı bir politikaya yönelebilir" diye konuştu.