Türkiye'nin önemli turizm kentlerinden biri olan Antalya'ya Ocak 2016'da gelen turist sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi. Kente yılın ilk ayında gelen Rus turist sayısı yüzde 81 oranında azalırken Almanya, Hollanda, İngiltere, Belçika, İsveç, Polonya, Finlandiya, İtalya, Danimarka'dan gelen turist sayısı da düştü. Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü verileri, Ocak ayında kente gelen turist sayısının son 10 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Genel Sekreteri ve Limak Otelleri Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu, Ocak ayındaki verilerle bütün bir yıl için değerlendirme yapılamayacağını söyledi. Avrupa ve Rusya'dan gelen turist sayısının düşmesini yorumlayan Kavaloğlu, "Sultanahmet'teki patlama Almanya'da çok etkili oldu. Dolayısıyla bundan kaynaklanmış olabilir" dedi.
Kavaloğlu, 2016 yılının Ocak ayında, 2016 yaz dönemi için yapılan rezervasyon sayısının, 2015 yılının Ocak ayında yapılan erken rezervasyon sayısına göre yaklaşık yüzde 15 oranında düşüş gösterdiğini kaydetti. Mart ayında sektöre ilişkin verilerin kesinleşeceğini söyleyen Kavaloğlu, "Bizim için bazı göstergeler vardır, sezonla ilgili. 2016 yılıyla ilgili ilk göstergemiz, 2015 Kasım'da Londra'da yapılan World Travel Market fuarı, ikinci gösterge 2016 Ocak'ının birinci haftasında yapılan Utrecht fuardır, üçüncü gösterge ise ITB Berlin fuarıdır, Mart ayının başında. Biz Mart ayının ikinci haftasında, Antalya'da turizm sektörünün nasıl gideceğini az çok çıkarmış oluruz" ifadelerini kullandı.
‘DÜŞÜŞ SEKTÖRÜN KREDİ BORCUNU ETKİLEMEZ'
Turizm sektöründe yaşanan düşüş nedeniyle, bankalardan alınan 25 milyar TL'lik kredilerin geri ödenmesinde sorun yaşanabileceğine ilişkin yorumlara da değinen Kavaloğlu, Türkiye'de turizm sektörünün geçmiş 40 yıl boyunca pek çok kriz atlattığını, buna benzer bir krizin 1999 yılında yaşandığını belirtti. Kavaloğlu, krizin sadece 2016 yılını etkilemeyeceğini ifade ederek, "Tabii ki bu bir yıllık kriz değil, iki-üç yıl sürebilecek bir kriz. Ona göre de finansını sağlam tutmaya çalışan otel zincirleri ki, bunların bir kısmı otel yatırımlarını banka finanslarıyla yapıyorlar, bunlar daha uzun vadelere yayacaklar bu yatırım giderlerini. Dolayısıyla burada bankalarla birlikte hareket edecekler diye düşünüyorum" dedi.
Kavaloğlu, sektörde kısa süreli krizlerin hem bankalar hem otelciler açısından zor bir durum olmadığını, sadece turizm yatırımlarının dönemsel olarak azaltabileceğini kaydetti.
Rusya'dan gelen turist sayısının geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 81 oranında azalmasını değerlendiren Kavaloğlu, "2014 yılında Antalya'ya 3 milyon 489 bin Rus turist gelmişti. 2015 yılında, 2 milyon 838 bine düştü. Rus turist sayısında yaklaşık 2 milyon kişilik bir düşüş bekliyorum Antalya'ya. Yani 700-800 bin civarında Rus turistin gelebileceğini düşünüyorum. Bunların biliyorsunuz bu şekilde düşmesinin sebebi, Türkiye'ye paketli satış yapılmasına izin vermiyor Rusya hükümeti. Yoksa Rusya'da yaşayan insanlar Antalya'da, Türkiye'de tatil yapmak istiyorlar. Dolayısıyla farklı metotlarla gelmeye çalışacaklar ama bu kolay olmayacak, onun için bu sayıda 2 milyon kişilik düşüş bekliyorum açıkçası" dedi.
Almanya'dan gelen turist sayısında artış yaşanacağı tahmininde bulunan Kavaloğlu, geçen yıl düşen ve bu yıl da düşmesi beklenen Rus turist sayısı açığının bir kısmının Batı ve Orta Avrupa ile yurt içi pazarından gelenlerle kapatılabileceğini belirtti.
‘YURT İÇİ FİYATLAR DÜŞECEK'
Kavaloğlu, turist sayısındaki azalmanın fiyatları düşüreceği yorumları için ise şunları söyledi: "Bu gerçekçi olmaz. Bu bir yıllık kriz değil, belki iki-üç yıllık kriz. Bu krizi bu şekilde düşünüp fiyatlarla oynamak lazım. Avrupa pazarında fiyatların tam anlamıyla düşeceğine inanmıyorum. Rus, fiyatı düşseniz de zaten gelemeyecek. Bu durumda yurt içi fiyatlarda bir düşüş bekliyorum yüzde 15-20 seviyelerinde. Bunun dışında bir fiyat indirimi çok akıllıca olmayacaktır."