BM İnsan Hakları Konseyi'ne bağlı Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu (UNWGAD), Assange hakkındaki tutuklama kararının 'keyfi' olduğuna hükmetti: "WikiLeaks kurucusu Julian Assange, Londra'da tutuklandığı 7 Aralık 2010'dan bu yana İsveç ve Birleşik Krallık tarafından keyfi olarak tutulmuştur."
UN announces that Julian Assange is unlawfully detained https://t.co/C5moqbA9an
— WikiLeaks (@wikileaks) February 5, 2016
More: https://t.co/Mb6gXlz7QS pic.twitter.com/iKWnyUS8LB
İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması için çağrıda bulunan Grup, Assange'ın vücut bütünlüğü ve hareket özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.
'ASSANGE'A TAZMİNAT ÖDENMELİ'
İsveç ve İngiltere'nin Assange'a tazminat ödemesi gerektiğini kaydededen UNWGAD'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Çalışma Grubu, Assange’ın farklı şekillerde özgürlüğünün kısıtlandığına karar verdi: Ev hapsinin ardından gelen Wandsworth hapishanesindeki tutukluluğu ve Ekvador Büyükelçiliği’nde hapsedilmesi. Özgürlük ihlalinin sürekli olduğuna karar veren Çalışma Grubu ayrıca, Assange’ın birinci derece tutukluluk sırasında tecritte tutulması ve uzun tutukluluğa neden olan İsveç Savcılığı’nın soruşturması sırasında delil toplamadaki özensizlikler nedeniyle tutukluluğun keyfi olduğunu da hükmetti."
İSVEÇ VE İNGİLTERE'DEN KARARA İTİRAZ
İngiltere hükümet sözcüsü de BM’nin kararını reddettiklerini belirtti. “Bu hiçbir şeyi değiştirmez. Julian Assange’ın keyfi bir tutuklamanın kurbanı olduğu savlarını tamamen reddediyoruz” diyen sözcü, Assange’ın ‘yasal tutuklamadan kaçmak’ için Ekvador Büyükelçiliği’nde gönüllü olarak bulunduğu ve hakkındaki yakalama kararının geçerliliğini koruduğunu kaydetti.
'KARAR DOLAYLI AMA BAĞLAYICI'
Ancak UNWGAD üyesi Christophe Peschoux daha önce yaptığı açıklamada, "Karar dolaylı, ancak yine de bağlayıcı" diye konuşmuştu.
#Assange: A short video to answer your questions on how the UN Working Group on Arbitrary Detentions works https://t.co/ZmUeKzG60V
— UN Human Rights (@UNHumanRights) February 4, 2016
'ASSANGE'IN SERBEST BIRAKILMASI AYLARI BULABİLİR'
Peschoux, kararın uygulanmasıyla ilgili olaraksa "Çalışma Grubu’nun kararının derhal uygulanması nadirdir, hatta uygulanması haftaları, ayları bulabilir. Hükümetlerin, kararın bildirilmesinin ardından temyize başvurmaları için iki aylık süreleri vardır ve bu başvuru da doğrudan Çalışma Grubu’na yapılır. Bu tür davalarda Çalışma Grubu'ndan daha yüksek bir otorite yoktur" demişti.
#Assange detention case: Clarifications on whether the #UNWGAD opinion to be issued tomorrow is legally binding pic.twitter.com/BGUJEzoJn3
— UN Human Rights (@UNHumanRights) February 4, 2016
GAZETECİLER EKVADOR BÜYÜKELÇİLİĞİ'NİN ÖNÜNDE ASSANGE'I BEKLİYOR
Bu arada BM'nin kararının açıklanmasının ardından çok sayıda gazeteci Assange'ın 2012'den bu yana yaşadığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nin önünde toplandı.
Heavy media presence at the Ecuadorian Embassy here in London. No police… Yet! pic.twitter.com/GQ6QXtJust
— Andrew J McNair (@andrew_mcnair) February 5, 2016
2012'DEN 2016'YA ASSANGE
Russia Today ise Assange'ın 2012 yılından bu yana yaşadığı değişimi gösteren bir video hazırladı.
Timelapse of Julian Assange
Posted by RT Play on 4 Şubat 2016 Perşembe
İngiltere, cinsel taciz ve tecavüzle suçlanan Assange’ın 2012 yılında İsveç'e iadesine karar vermişti. İsveç'e iade edilmesi halinde ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği’ne sığınan Assange, üç yılı aşkın süredir büyükelçilik binasında yaşıyordu.
Julian Assange detention — by the numbers pic.twitter.com/v4sdSNqnXv
— WikiLeaks (@wikileaks) February 5, 2016
Sağlığından kimi zaman endişe edilen Assange, büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanarak İsveç'e iade edilecekti.