İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Suriye Donörler Konferansı'nda konuşan Davutoğlu, Halep çevresindeki kamplardan kaçan yaklaşık 60-70 bin kişinin Kilis'e doğru yöneldiğini ifade etti.
‘İNSANLIĞIN BAŞARISIZLIĞI OLUR'
Toplantının sadece Suriye'yi ve bölgeyi değil, insani vicdanı da destekleme toplantısı olduğunu belirten Davutoğlu, başarısız olunması halinde gelecek neslin bunu Suriye ve bölgenin değil, insanlığın bir başarısızlığı olarak göreceğine dikkati çekti.
Davutoğlu, toplantıya katılmak için bu sabah Türkiye'den ayrılırken kendisine bir rapor geldiğini ifade ederek, "Şu anda önümdeki metni okumuyorum ve sizin kalplerinize hitap ediyorum. Halep'teki hava saldırılarından dolayı, 10 bin yeni sığınmacı Türkiye sınırının önünde beklemektedir. Halep'in kuzeyindeki kamplarda bulunan 60-70 bin kişi Türkiye'ye doğru hareket ediyor. Şu anda benim kalbim ülkemin sınırında. Suriye'den gelenleri nasıl ve nelere yerleştirmeliyiz, bunu düşünüyorum" diye konuştu.
‘SURİYE KRİZİNİN KÖKENİNE İNMEYİ İHMAL ETMELEYİM'
Cenevre görüşmelerinde ilk aşamanın sona erdiğini hatırlatan Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Neden? Çünkü rejim Cenevre'ye gittiğinde Latakya'da, Suriye'de okullara, hastanelere, masum insanlara bombardıman devam ediyordu. Dürüst olmalıyız. Beş yıl içinde Türkiye'ye göçen sığınmacılar rejimin ya da rejim destekli yabancı güçlerin bombardımanından kaçarak Türkiye'ye giriş yaptı. Acımasız bir terör örgütü DAEŞ ortaya çıktı. Bugün insanlığa karşı iki düşman vardır: Esed rejimi ve DAEŞ terörizmi. Savaş suçu işleyenlere karşı omuz omuza durmalıyız. Bana veya Suriye halkına kim Madaya kuşatmasının mantığını anlatabilir? Sığınmacıların sorunlarını konuşmalıyız ancak Suriye krizinin köklerine inmeyi de ihmal etmemeliyiz."
‘TÜRKİYE EN FAZLA SIĞINMACIYA EV SAHİPLİĞİ YAPAN ÜLKE'
Türkiye'de 2,5 milyon Suriyeli sığınmacının bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, bu istatistiki bilgiye göre Türkiye'nin, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu söyledi.
Davutoğlu, "700 bin kadar okul çocuğu var, 300 bin kadarı eğitim alıyor. Geriye kalan hepsine eğitim sağlamak istiyoruz. 250 binden fazla Suriyeli kamplarda, üç katından daha fazlası şehirlerde. Türkiye'de Suriyeli sığınmacı olmayan şehir yok. Kilis kentinde sadece yüzde 40 oranında Türk vatandaşı yaşıyor, geriye kalanı Suriyeli sığınmacı. Bunun ülkemizde yarattığı sosyal ve ekonomik zorlukları tahmin edebilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Sadece kamplarda olanlar için Türkiye'nin 10 milyar dolar harcadığını aktaran Davutoğlu, bazı hesaplamalara göre, diğer şehirlerdeki sığınmacılar için 20 milyar dolar ek masraf, sosyal ve ekonomik maliyet çıktığını kaydetti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yürütmekte olduğu inisiyatif ile ilk insani zirvenin Türkiye'de düzenleneceği bilgisini veren Davutoğlu, sadece Suriye değil tüm dünyadaki insani durumun ele alınacağı 23-24 Mayıs'taki zirveye herkesi davet etti.
Konferans çerçevesinde, Suriye'deki kriz için 9 milyar dolarlık yardım toplanması amaçlanıyor. Donörler Konferansı'na Davutoğlu'nun yanı sıra, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da bulunduğu 70'den fazla ülkeden lider, uluslararası kuruluş, sivil toplum kuruluşu ve özel sektörden çeşitli firmaların temsilcileri katılıyor.