AİHM, 26 Ocak'ta tedbir talebini incelemeyi ertelemeye karar vererek, ulusal mahkemelerin bu tür acil durumları ele almada daha iyi bir konumda olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını istemiş, Anayasa Mahkemesi ise 29 Ocak'ta söz konusu kişilerin tedbir taleplerini reddetmişti.
Bu kararın ardından, 14 başvurucu yeniden AİHM'e müracaat etti.
'ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI GEÇERLİ'
Anayasa Mahkemesi'nin 29 Ocak'ta aldığı kararı değerlendiren AİHM, bu kararın geçerli olduğunu ve başvuranların belirttikleri şikayetler hususunda olanaklar dahilinde geçici bir yardım imkanı sunabileceği kanısına ulaşıldığını bildirdi.
AİHM'in İç Tüzüğün 41. maddesi uyarınca, söz konusu başvurular konusunda öncelik tanımaya karar verdiği ifade edilirken, hükümetin başvuranların kimliklerine bakılmaksızın yaşam hakları ve fiziksel bütünlüklerini korumak amacıyla gereken her türlü adımı atacağını ve etkinliği yetkililerce acil eylem alınmasına bağlı olan Anayasa Mahkemesi kararına uyacağını ümit ettiği aktarıldı.
HÜKÜMETTEN YARALILARLA İLGİLİ BİLGİ İSTENDİ
AİHM'in ayrıca, başvuranları Anayasa Mahkemesi'nden gelecek taleplere uygun hareket etmeye, gelişmeler konusunda mahkemeyi bilgilendirmeye çağırdığı bildirildi.