Politico dergisinde çıkan makalede, "Rusya ve İran, Suriye'de önemli askeri varlığa sahip ve onlar, son haftada elde edilen başarılarda Esad'a yardımcı oldu. ABD, bu konuda daha kısıtlı" ifadelerine yer verildi.
Gidişatın Suriye muhalefet liderlerinin işine gelmediği, çünkü Washington'un barış süreciyle ilgili Moskova'nın tekliflerini kabul etmek zorunda kaldığı ifade edilen yazıda, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca'nın, "John Kerry, hiçbir söz vermedi, hiçbir girişimde de bulunmadı. Kerry de uzun zamandır, ulusal hükümetin kurulmasını ve Beşar Esad'ın iktidarda kalarak yeni seçimlere aday olmasını teklif eden Rusya'yla aynı sinyalleri gönderiyor" denildi.
'OBAMA'NIN İTİBARI DÜŞTÜ'
ABD'nin bu duruşunun, Suriye muhalefetinin gözünde Başkan Barack Obama'nın itibarını düşürdüğünü kaydeden Politico, "Suriyeli muhaliflerle ilişkileri olan Amerikan yetkilileri ve analiz uzmanları, Cenevre'de yapılması planlanan barış görüşmeleri nedeniyle artan gerginliğin şimdiden başarı olasılığını azalttığını söylüyorlar. Eğer görüşmeler tükenirse veya başarısız olursa bu, Başkan Obama'nın dış politika mirasına daha fazla zarar verecek. Bu miras zaten Suriye'de sonu gelmeyen kan akışı yüzünden lekelenmiş durumda" yorumunda bulundu.
Ayrıca bazı Suriyeli muhalifler, ABD'nin dürüst arabulucu olmadığını düşünüyor. Ulusal Çıkarlar Merkezi çalışanlarından Andrew Bowen, muhalefetin ABD'nin Suriye'deki siyasi çözümü sonuna kadar götürme yeteneğine güvenini ve inancını kaybettiğini söyledi.