Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere'ye giderken uçakta yaptığı açıklamada terörle mücadele kapsamında idari bazı tasarrufları olacaklarını da belirterek, Şırnak'ta il merkezinin Cizre'ye, Hakkari'de de Yüksekova'ya taşınabileceğini açıkladı.
Konuyu Sputnik'e değerlendiren HDP eski Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 1990 yılında Siirt'in ilçesi olan Şırnak'ın askeri örgütlenmeye, sınır güvenliğine uygun asayiş ili olarak kurulduğunu söyledi. Kaplan, "Yani Şırnak'ın vilayet yapılma nedeni asayiş ili. Nusaybin'den Çukurca'ya kadar uzun bir Irak-Suriye sınırı var, Şırnak'ın bu gerçekliğini görmek lazım" dedi.
2010 YILINDA DA GÜNDEME GELMİŞTİ
Kasım 2010’da Hükümet'in birden bire Cizre ve Yüksekova'nın il yapılmasını gündeme getirdiğini ifade eden Kaplan, o tarihlerde kendilerinin AK Parti'nin başbakan yardımcısı düzeyindeki isimlerle ve bölge milletvekilleri ile konuşup, böyle bir şey olup olmadığını sorduklarını anlattı. Kaplan, "Hiç birisi bilmiyoruz dedi. Sadece Genelkurmay ve MİT'te istihbaratta yapılan bir çalışma var dediler. Ondan sonra da kapandı, gündeme gelmedi" diye konuştu.
'GENELKURMAY BAŞKANI 'SINIR KOLORDUSU' DİYE MESAJI VERMİŞTİ'
HDP'li Kaplan, 2013 yılında çözüm sürecinin başladığını bu arada Suriye'de olayların başladığını vurgulayarak, Mart 2015'te Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in 'Biz sınır kolordusunu kuracağız' şeklinde bir açıklaması olduğunu ifade etti. Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sınır güvenliği Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı zaten. Ama farklı tugaylara, tugaylar farklı ordulara bağlı. Türkiye'de 4 tane ordu var, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ordu diye. Bunlara da bağlı 9 tane kolordu var. Şimdi bu sınır güvenliğini ise direk ordulara değil Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ve Genelkurmay'a bağlamayı hedefliyoruz dedi ve 2017'de hayata geçirmeyi planlıyoruz demişti. Bu son gelişmelerden sonra bu olay sümenaltı olmuştu."
ASAYİŞ KOLORDUSUNUN ALT YAPISINA UYGUN YERLER
"Aslında burada söylenmek istenen bu asayiş kolordusunun alt yapısına uygun yerler burası. Çünkü Cizre tam da Suriye-Irak sınırının birleştiği noktada, Yüksekova da tam böyle Irak ile İran'ın sınırının birleştiği noktada. Yani bin 237 kilometrelik bir sınır söz konusu. Sınırın öbür tarafında Kürdistan Bölgesel Yönetimi var Irak'ta, Suriye tarafında da Rojava var. Bu dikkate alındığı zaman Davutoğlu'nun bahsettiği şehir merkezlerine büyük askeri birliklerinin konuşlandırılması, kolordunun konuşturulması, alt yapısının oralarda yapılması anlamına geliyor. Orayı iyi bilen birisi, oranın milletvekili olarak ben bunu görüyorum. Yoksa oranın şehrin ekonomik, sosyal, kültürel kalkınmasına yönelik bir yapılanma söz konusu değil."
STRATEJİK OLARAK DAHA UYGUN GÖRÜLMÜŞ OLMALI