CHP, 2012'de toplanan son olağan kurultaydan yaklaşık 4 yıl sonra yeniden olağan kurultay yapılabildi. CHP tüzüğüne göre olağan kurultayın iki yılda bir yapılması gerekiyor. Ancak 2014 Haziran ayında CHP Parti Meclisi, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle kurultayı bir yıl ertelemişti. 2015 yılında da iki genel seçim yaşanması dolayısıyla olağan kurultay 2016'ya sarktı. Seçim sonrası Muharrem İnce ve Umut Oran'ın başını çektiği muhalifler olağanüstü seçimli kurultay için arayışa girse de delegelerin yarısını ikna edemediler ve kurultay zamanında toplandı.
BALBAL YETERLİ İMZAYI TOPLAYAMADI
CHP, bir önceki kurultayında olduğu gibi bu kurultayda da ‘değişim' sloganını kullandı. 2012'de yine Kılıçdaroğlu'nun tek aday olduğu 34. Olağan Kurultay ‘Demokrasi ve Değişim Kurultayı' sloganıyla toplanmıştı. Bugün toplanan CHP 35. Olağan Kurultayı'na da ‘Demokrasi, Değişim ve Kardeşlik Kurultayı' adı verildi.
ÜÇ DİLDE BARIŞ PANKARTI
Kurultay salonuna parti tarafından asılan sloganlarda ‘barış' vurgusu dikkat çekti. Salonda ‘Savaşın değil, barışın partisiyiz', ‘Barışı birlikte inşa edeceğiz', ‘Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek', ‘Yurtta sulh, cihanda sulh', pankartları yer aldı. Kurultayın başında CHP Bağcılar Gençlik Örgütü tarafından asılan Kürtçe, İngilizce ve Türkçe barış mesajının yer aldığı ‘Aşiti — Peace — Barış, Bu sese sulak ver, barışa ses ver' pankartı kurultaydan en çok paylaşılan fotoğraflar arasında yer aldı. Kurultay divan başkanı Murat Karayalçın, kurultayın başında salonda partinin astıklarından başka pankart açılmaması gerektiği duyurusunu yaptıktan sonra pankart kaldırıldı, ancak kısa bir süre sonra aynı yere tekrar asıldı.
Kurultaya 2012'de Şırnak'ın Uludere ilçesinde TSK'nın hava saldırısında yaşamını yitiren vatandaşların aileleri, Gezi protestoları sırasında polisin gaz kapsülüyle yaralandıktan sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ailesi, 10 Ekim 2015'te Ankara'da bombalı saldırıda yaşamını yitirenlerin aileleri de katıldı. Kurultaya davet edilen öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi de bir mesaj göndererek teşekkür mesajını iletti.
‘BUNLARIN DOSTLARINI ARKADAN HANÇERLEMEK GİBİ HUYLARI VAR'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında dış politikaya geniş yer ayırırken hükümetin dış politikasını sert sözlerle eleştirdi. Hükümet Rusya ile ilişkileri geliştirdiğinde buna karşı çıkmadıklarını, sadece enerjide tek bir ülkeye bağımlılığın artmasına karşı çıktıklarını belirtirken, Suriye ile ilişkilerin geliştirilmesine de karşı çıkmadıklarını, vizeler kaldırılıp ortak bakanlar kurulu toplantısı yapıldığında bunu memnuniyetle karşıladıklarını anımsatarak "Ama bunların dostlarını arkadan hançerlemek gibi huyları var" dedi.
Kılıçdaroğlu, konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için kullandığı ifadeler arasındaki fark da dikkat çekti. Davutoğlu için ‘Adalet ve Kalkınma Partisi'nin sevgili genel başkanı', ‘Sayın Başbakan' olarak söz eden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan için ise ‘Kaçak sarayda oturan zat', ‘Diktatör bozuntusu' gibi ifadeler kullandı. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yönelik sözleri için "Sayın Davutoğlu beni eleştirebilir. Ama tarafsızlığı için namusu ve şerefi üzerine yemin etmiş biri beni eleştirirse ona namusun ve şerefin ne olduğunu öğretiriz" dedi. Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri üzerine CHP Kurultayı'nda AK Parti'yi temsil eden Selçuk Özdağ salonu terk etti.
Kurultayda genel başkanlık seçimine geçilmeden önce isteyen partililer kürsüden görüş ve önerilerini dile getirdi. Toplam 32 konuşmacı söz alırken konuşmalarda öne çıkan nokta, CHP'nin son yıllarda izlediği sağa açılarak büyüme stratejisinin yanlış olduğu, sol politikalara dönülmesi gerektiği oldu. Kurultayın açılışında konuşan divan başkanı Murat Karayalçın, yeni bir CHP tanımlamasına ihtiyaç olmadığını belirtirken "Çünkü biz cumhuriyetçiyiz, bizim kimliğimiz net. Evet, biz kitle partisiyiz. Ancak kitle partisi olmak demek herkes gelsin partisi demek değildir. Biz, rahmetli (Bülent) Ecevit'in dediği gibi toplumsal gönençten pay alamayanların, dışlanmışların, ötekilerin partisiyiz. Bize gelenler bunu kabul ederek gelmeli" dedi.
Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve akademisyen Hurşit Güneş ise Kılıçdaroğlu'nun "Akademisyenlerden yararlanmak istedim ama yeterince başarılı olamadım" sözlerini anımsatarak "Sayın Ecevit de akademisyenlerden yararlanmıştı ve başarılı olmuş, yüzde 42 oy almıştı. Çünkü o, CHP'li akademisyenlerden yararlanmıştı" diye konuştu.
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur ise Güneydoğu Anadolu'da süren operasyonlara ilişkin "Sur, Cizre, Silopi'de yüzbinlerce insanı sürgün ediyorlar, bütün halka terörist muamelesi yapıyorlar. Bu iktidara, bu anlayışa dur diyeceğimiz güç, bu salonun içindedir. CHP, bu halkın barış köprüsünü kuracaktır" dedi. "Polis de asker de gençler de bizim evladımız. Olur mu böyle olur mu, kardeş kardeşi vurur mu?" ifadelerini kullanan Çakmur, yeni anayasa sürecine ilişkin ise "12 Eylül ürünü olan partiyle anayasa masasına oturulamaz. Bizim neoliberal değil, sol politikalar izlememiz gerekmektedir" diye konuştu.
CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ise, "Bugüne kadar yeterince sağa açıldık, artık yüzümüzü sola dönelim" dedi. Canpolat, İstanbul il örgütü olarak 150 kişiyle Diyarbakır'a gideceklerini duyururken "Tahir Elçi'yi katleden anlayışa karşı barış güvercinleri uçuracağız" dedi.
Eski CHP Bingöl İl Başkanı Mustafa Kurban da Güneydoğu'daki operasyonlara değinirken "Bugün Fırat'ın doğusu yine ağlıyor. Ama Kürtlerin bu ülkeden ayrılma gibi bir niyeti yok. Bunu da en iyi şuradan görebiliriz; bu insanlar Silopi'den Zaho'ya gitmiyorlar, İstanbul'a, İzmir'e gidiyor. Orada da kimse onlara siz niye geldiniz demiyor. İşte bu, ülkedeki kardeşliği gösteriyor. Burada eksik olan yasakçı anlayışı kaldırmaktır" diye konuştu.
CHP'de genel başkanlık yarışı yaşanmazken asıl yarışın yarınki Parti Meclisi seçimi için yaşanacağı belirtiliyor. ‘Çarşaf liste' yöntemiyle yapılacak 60 kişilik Parti Meclisi listesi seçimi için isteyen her CHP üyesi aday olabilecek. CHP'nin 1280 delegesi, adaylar arasından 60 kişiyi işaretleyerek yeni Parti Meclisi üyelerini seçecekler. Kılıçdaroğlu'nun ‘anahtar liste' adı altında oluşmasını istediği Parti Meclisi üyelerini delegelere bildirmesi bekleniyor. CHP'li muhalif isimler Muharrem İnce ve Umut Oran'ın yarın bu listeyi ‘delerek' kendileri veya kendilerine yakın üyelerin Parti Meclisi'ne girmesi için mücadele etmesi bekleniyor.
Bu arada Kılıçdaroğlu'nun Muharrem İnce'ye genel başkan yardımcılığı teklif ettiği ancak İnce'nin bu teklifi kabul etmediği bilgisi kulislere yansıdı. İnce'nin kendi anahtar listesini oluşturarak Parti Meclisi seçimlerinde mücadele etmesi bekleniyor.
Öte yandan kurultayda CHP tüzüğünde de değişiklikler yapıldı. Genel başkana istediği kadar Genel Başkan Yardımcısı atama yetkisi verilirken bir milletvekilinin genel merkez kontenjanından aday gösterilmesi bir dönemle sınırlandırıldı.