Raporda, "Yakın ve orta vadede, Türkiye-Rusya ilişkileri açısından iyimser bir beklenti, geçersiz ve yetersiz hale geliyor" denildi.
Sputnik'in ulaştığı raporda, Rusya’nın 2020 yılına kadar olan güvenlik önceliklerinin yer aldığı Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi ile Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelerde yaşanan batı destekli ‘renkli devrimleri’ ve olası kimyasal saldırıları öncelikli tehdit sıralamasına aldığı vurgulandı. Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’nde 2016-2020 dönemindeki dört yıllık sürede, Rusya açısından muhtemel risk ve tehditler 9 madde halinde sıralandığı belirtilen raporda, bunların başında NATO ve NATO’nun Rusya sınırlarına yakınlaşma, Rusya’yı kuşatma çabasının en başta yer aldığı ifade edildi.
NATO ÜYESİ TÜRKİYE TEHDİT STATÜSÜNE GEÇİYOR
"Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’ne göre 'Milliyetçi ve dinci ideolojileri kullanan radikal gruplar, bazı yabancı ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ve özel kişilikler Rusya'nın toprak bütünlüğünü yok etmeye ve siyasi süreçleri istikrarsızlaştırmaya' çalışıyor. Belgede yabancı istihbarat servisleri, terörist ve aşırıcı gruplar ile suç örgütleri de tehdit olarak gösteriliyor. Güvenlik belgesinde, NATO'nun Rusya sınırlarına kadar yakınlaşması diğer bir tehdit olarak tanımlanıyor.
ABD ve AB'nin Ukrayna'daki darbeye destek vermesinin Ukrayna toplumu içinde derin bir ayrılık yarattığı ve silahlı çatışmalara yol açtığı vurgulanan belgede, Ukrayna’da 'Sağ Sektör' gibi, aşırı sağcı, ırkçı, örgütlenmeler ve ideolojilerin yükselişine dikkat çekilerek, 'düşman Rusya' imajının, Avrupa'da ve dolayısıyla Rusya sınırında uzun vadeli istikrarsızlık kaynağı yarattığı savunuluyor.
Rusya ekonomisinin petrol ve doğal gaz bağımlılığı nedeniyle rekabetçi olamadığı belirtilen güvenlik belgesinde, buna karşı yeni bir sanayi, bilişim ve teknoloji seçeneğinin oluşturulması gerekliliğine işaret ediliyor. Rusya’nın yeni Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’nde, Çin, Hindistan ile Latin Amerika ve Afrika ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeye önem verilmesi öneriliyor."
HÜKÜMETİN YENİ PLANI NE OLACAK?
"Rusya’yla Yüksek Düzeyde Stratejik Ortaklık’tan, 'düşmanlık' noktasına gelindikten sonra, hükümetin yeni planı ne olacak?" sorusuna de yer verilen raporda, 2016-2020 Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’nin Putin tarafından onaylanmasından sonra, Rusya’nın Türkiye ile ekonomik ve siyasi ilişkilerini yakın dönem için gözden geçirmeyi, Türkiye’yi farklı bir şekilde konumlandırmayı düşünmediği anlaşıldığı kaydedildi.
RUSYA'YLA İLİŞKİLERDE İYİMSER BEKLENTİ GEÇERSİZ HALE GELİYOR
Raporda, "Bu dönemde, Rusya açısından Türkiye algısı 'düşman' olarak belirginleşiyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onayladığı ve imzaladığı belge de bu algıyı ve tanımı resmileştiriyor. Dolayısıyla yakın ve orta vadede, Türkiye-Rusya ilişkileri açısından iyimser bir beklenti, geçersiz ve yetersiz hale geliyor" denildi.