Açıklamada şöyle denildi:
"Soruşturma kapsamında bildiriye imza atan 1128 akademisyen içerisinde yer alan, Düzce Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. L.A. hakkında, 'terör örgütlerinin cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden bildiri veya açıklamalarını yayınlamak', 'terör örgütü propagandası yapmak', 'halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimin aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek', 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçlarından 14 Ocak 2016 tarihinde hakkında gözaltı kararı verildiği, şüphelinin adresinde bulunamaması nedeniyle yakalama kararı çıkartıldığı, soruşturmanın derdest olduğu, safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verileceği hususu, kamuoyuna saygıyla duyurulur."
REKTÖRLÜK: DESTEK VERENLERE MÜSAMAHA GÖSTERİLMEYECEK
Düzce Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada da Akyüz’ün görevinden uzaklaştırıldığı belirtildi. Açıklamada “Düzce Üniversitesi olarak, vatanımızın birlik ve beraberliğini, bölünmez bütünlüğünü hedef alan her türlü terör faaliyetlerini ve girişimlerini şiddetle kınıyor, bu tür faaliyetlere destek verenlere karşı asla müsamaha gösterilmeyeceğini vurguluyoruz" ifadeleri kullanıldı.
HAKKARİ’DE DE GÖZALTI
Hakkari Üniversitesine bağlı Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda okutman olarak görev yapan Ümran Roda Suvağcı da bildiriye imza attığı gerekçesiyle, savcılığın hakkında açmış olduğu soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Suvağcı, savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
‘BİLDİRİYE İMZA ATAN PERSONEL HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI’
Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek bildiriye imza atan 7 akademisyen hakkında soruşturma açıldığını şu ifadelerle duyurdu:
"Üniversitemizin bünyesinde görevli bulunan bir grup öğretim elemanının da aralarında bulunduğu bazı öğretim görevlilerinin imzaladığı bildiri ile devletimiz tarafından ülkemizde sürdürülmekte olan teröre karşı mücadelesini, katliam ve kıyım olarak nitelendirmişlerdir. Üniversitemiz kadrosunda bulunan ve bu bildiriyi imzalayan personel hakkında soruşturma başlatılmış olup soruşturma tamamlandıktan sonra ilgililere, kamuoyuna gerekli bilgi verilecektir."
AKADEMİSYENLER NE DEMİŞTİ?
Türkiye ve yurtdışından binden fazla akademisyenin imza attığı ‘Barış İçin Akademisyenler Girişimi'nin açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:
"Türkiye'nin değişik üniversitelerinde çalışan 1000'den fazla akademisyen ve araştırmacı, devletin Cizre, Dargeçit, Silvan, Silopi, Sur ve daha birçok yerde başta Kürtler olmak üzere tüm vatandaşlarına karşı işlediği suçlara ortak olmayacağız diyoruz. Devleti bu bölgelerde işlediği suçlardan sorumlu tutuyor, hesap vermesini istiyoruz. Ayrıca devleti bir an evvel müzakereleri başlatmaya çağırıyoruz."