Bulgaristan’ın “Standart” gazetesinin iddialarına göre, “Rusya’dan gelen bu tür sinyaller Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov tarafından alınmıştır”.
Böyle bir gelişme Ankara’da nasıl karşılandı? Güney Akım projesi, Ankara’nın bölgesel enerji transit ve dağıtım merkezi olma planlarını nasıl etkileyebilecek?
Konuyla ilgili Sputnik Haber Ajansı ve Radyosu’na konuşan Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkan Yardımcısı, Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi, (Emekli) Büyükelçi Murat Bilhan şu değerlendirmelerde bulundu.
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un düşüncesine gelince, şimdi bu tamamen Avrupa Birliği ile Bulgaristan ve Rusya üçgeni arasındaki bir karara bağlı. Bu Türkiye’nin dışında alınan bir karar. Bu Türkiye’yi etkilemez. Güney Akım projesi Türkiye’yi rahatsız eden bir proje değil. Avrupa Birliği’nin zaten tüketim bakımından tüketim pazarı olarak son derece büyük bir önemi var. AB aç bir pazar, devamlı dışarıya muhtaç olan bir pazar. İstendiği kadar alternatif yollar açılsın, bu yolların hepsi tüketiciye sadece saadet verir, hiçkimseye bir zarar vermez. Onun için Borisov’un açıklaması hiçbir şekilde Türkiye’yi rahatsız etmez diye düşünüyorum.
Türkiye, enerji konusunda bir üretici ülke olmadığı için, bir tüketim pazarı olduğu için bütün alternatifleri kullanmak ihtiyacında. Enerji konusu, kalkınma ile bağlantılı olarak Türkiye için son derece önemli. Bunun içinde üretilebilir, yenilenebilir enerji kaynakları dahil olmak üzere bütün alternatifler stratejik olarak masaya yatırılmış durumda.
Ankara’nın, Mavi Akım projesinin Türkiye’ye verdiği imkanlarından vazgeçmek gibi bir niyeti veya lüksü da yok. Türkiye, Rusya ile bağlarını gevşetmek yönünde bir niyeti beyan etmedi. Türkiye Rusya’ya karşı işbirliği kapılarını açık tutuyor. Mavi Akım Türkiye’nin çıkarlarına fayda sağlıyor. Bunu rafa kaldırmak veya bunu kesmek gibi bir şey yok.