Sputnik'e konuşan HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, NATO'nun askeri bir ittifak olduğuna dikkat çekti. NATO'nun, üyelerinin bir düşman ülke tarafından tehlikeye düştüğünde refleks gösterdiğini kaydeden Gür, NATO desteğinin bazen ülkelerin talebi ile bazen de NATO'nun kendi kararıyla olduğunu söyledi.
'ANCAK SİYASAL BİR BASKI OLUŞTURABİLİR'
NATO'nun iç kargaşa, iç savaş ya da benzeri bir durumda müdahalesinin söz konusu olmayacağını, tarihinde de böyle bir şeyin görülmediğini vurgulayan Gür, şöyle konuştu:
“Hatip Dicle büyük ihtimalle şunu söylemek istemiştir: Bu durum iç kargaşaya, iç savaşa doğru gidiyor. Bir NATO üyesi Türk hükümetini biz uyarmak istiyoruz. NATO belki siyasal olarak Türkiye üzerinden bir baskı oluşturur. İç kargaşa böyle tankla, topla, aşırı güçle bastırılmaz, bunun demokratik siyasal yöntemlerle yapılması gerekir. Bu bağlamda söylemiştir. Yani bunu bir tür siyasal müdahale gibi düşünmek lazım, askeri değil. Yoksa NATO, kendi üyesi olan bir ülkeye düşman muamelesi gösterip, sivillerin korunması için müdahale etmez. Statüsü de buna uygun değil zaten. Hatip Dicle bunu, NATO’nun, kendisine üye bir ülkedeki ağır insan hakları ihlalleri karşısında, kendi kurallarını ve ilkelerini bu kadar açıkça çiğnenmesine daha fazla göz yumamaz anlamında söylemiştir.”