Rusya'nın Suriye'de IŞİD ve diğer terör gruplarına yönelik başlattığı hava operasyonları 3. ayını geride bıraktı. Polis Akademisi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Terörizm ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. Necati Anaz, Rusya'nın Suriye'deki 3 ayını RS FM'de Dünya Panorama programında değerlendirdi.
Anaz, "Moskova'nın IŞİD'le ciddi anlamda mücadele etmesi, belki alana askerinin sokulmasıyla birlikte olabilir. Hava operasyonları etkili, IŞİD'e ve muhalif gruplara kayıp verdirmiştir. Ancak siz bir yer operasyonundan bahsetmeyecekseniz, eğer siz askeri ünitelerinizi, kara harekatınızı IŞİD'in üzerine gönderemeyecekseniz bu etkili olamaz. Ki, Moskova'nın yakın zamanda hiçbir şekilde böyle bir kara operasyonuna onay vermesi mümkün gözükmüyor, istemiyor da" dedi.
'HAVA OPERASYONLARI IŞİD'İ TAMAMEN ORTADAN KALDIRAMAZ'
"ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD'le mücadelesinde de benzer bir durum söz konusu. Son bir ay içerisinde IŞİD'in liderler sınıfında ciddi anlamda zaiyatlar var, bu takdir edilebilir bir şey. Bu noktada belki IŞİD'e ciddi anlamda zarar verilebilir ancak IŞİD'i besleyen sosyolojiyi çözümleyebilir mi, hayır. IŞİD'i tamamen ortadan kaldırabilir mi, hayır. "
'RUSYA VE ABD, YAZ AYLARINDA MASAYA OTURMALI'
Anaz, 2016'ya yönelik öngörülerini de paylaştı. Anaz'a göre; en geç yaz aylarında Rusya, ABD ve diğer koalisyon güçlerinin hem Esad'ın geleceği, hem de IŞİD'in bitirilmesi konusunda masaya oturarak anlaşması gerekiyor.
"2015 şiddetli hava harekatlarının olduğu bir dönemi bize gösterdi. 2016'da benim tahminlerim yine hava harekatları üzerinden bölgeye operasyonlar devam edecek. Ancak yaz ve yaz sonunda bir sonuca varma durumuna gelecekler, öyle ya da böyle. Ya Rusya, ABD ve diğer koalisyon güçleri oturacak anlaşacaklar. Gerek Esad'ın gitmesi noktasında gerek muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde yeniden stratejik düzenlemeler yapılması noktasında. IŞİD'in bitirilmesinde eğer global aktörler bir araya gelmezlerse 2016, geçtiğimiz yıldan daha farklı olmayacak. Ancak ben yaz sonlarında savaşın, düşük yoğunlukta çatışmalara dönüşeceğini ve uluslararası aktörlerin ciddi anlamda bir araya gelmek zorunda olduğu bir yıl olacağı kanaatindeyim."
'JEOPOLİTİK HAMLELERİN BEDELİNİ SURİYELİLER ÖDÜYOR'
Anaz, "Aktör ülkelerin ve bölgesel güçlerin Ortadoğu'ya dair jeopolitik hamleleri olabilir. Ancak bunun bir karşılığı olduğunu unutmamalılar. Gerek Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Rusya, ABD. Bilinmelidir ki bu jeopolitik hamlelerin yükünü milyonlarca Suriyeli taşıyor. 5 milyonun üzerinde Suriyeli yurtlarından oldu, kentler harabe durumunda. Umarım 2016 Suriye'ye önce ateşkes, ardından kalıcı barış getirir" diye konuştu.