Uluslarararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Mensur Akgün, Şii din adamı Nimr el Nimr'in idam edilmesinin ardından Suudi Arabistan-İran arasında yaşanan gerilimin bölgesel etkilerini değerlendirdi.
'GERİLİM JEOPOLİTİK DEĞİL, MEHZEPSEL FARKLILIKTAN KAYNAKLANIYOR'
Akgün'e göre, yaşanan, iki ülke arasında jeopolitik bir gerilimden ziyade daha çok mehzepsel farkları da içinde barındıran bölgesel gerilime doğru evrilme potansiyeli taşıyor.
'İKİ ÖNEMLİ AKTÖRÜN ÇATIŞMASI SURİYE SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNÜ ERTELER'
"Bilindiği üzere 25 Ocak'ta Suriye sorununun çözülmesi için tarafları bir araya getirecek olan bir konferans düzenlenecek. Konferansın önemli aktörlerinden ikisi zaten Suudi Arabistan ve İran. Bu gerilimin derinleşmesi, tırmanması hepimizi ilgilendiren —Rusya'yı, Türkiye'yi, Amerika'yı, bütün bölgesel aktörleri ve Suriyelileri- Suriye sorununun çözümünün ertelenmesine yol açabilir. Bunun ötesinde de gerilimin tırmanması bölgedeki tüm ülkeleri ve bölge dışı aktörleri de ilgilendiriyor. Çünkü hiç istemedikleri bir yeni sarsıntının içerisine daha sürüklenirler."
'TÜRKİYE TARAF OLMAK YERİNE UZLAŞMACI TAVIR SERGİLER'
Akgün'e göre, Türkiye, görünüşte mehzepsel olarak Suudi Arabistan'a daha yakın görünse de, bu konuda arabulucu rolünü üstlenecek.
Akgün, "Diyanet İşleri Başkanı'nın mehzepler üstü ve İslam dünyasını birleştirici açıklamalarına baktığımızda Türkiye'nin bu konuda taraf olmaktan kaçınacağını söylemek mümkün. Tabii çok kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan'ı ziyaret etmiş olması sanki Türkiye, Suudi Arabistan'a daha yakın duracakmış gibi bir izlenim doğmasına yol açıyor. Mehzepsel olarak da Türkiye'nin Suudi Arabistan'a daha yakın olduğu söyleniyor, ancak ben bu sorunda taraf olmaktan özenle kaçınacağını düşünüyorum" dedi.
'TÜRKİYE'NİN UZLAŞTIRICI TAVRI BÖLGEYE FAYDA SAĞLAR'
Akgün, Türkiye'nin 2000'li yılların başında bölgede arabulucu rolü üstlendiğini ancak daha sonra bazı sorunlarda taraf olmak zorunda kaldığına dikkat çekerek, "Özellikle Arap Baharı ve Suriye'deki uzlaşmazlığın uzaması Türkiye'yi bazı sorunların tarafı haline getirdi. Eğer Türkiye, tekrar geçmişteki tutumuna geri dönecek olursa, hem kendisine hem de bölgesine çok büyük bir faydası dokunur" diye konuştu.