Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.
Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti. Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis'teki makam odasının girişinde karşıladı. Görüşmeye basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi.
Görüşme sonrası ilk açıklama CHP Sözcüsü Haluk Koç'tan geldi. Koç, görüşmede yeni anayasa çalışmalarının masaya yatırıldığını belirterek, "12 Eylül darbe anayasasından doğan temel hak ihlallerin kaldırılması konusunda anlaşmaya varıldı" dedi. "AB uyum yasaları ve vize muafiyeti konusunda Türkiye'nin önünde bir takvim var" diyen Koç, "Daha önce de CHP AB ile ilgili reform paketlerine olumlu yaklaşmıştır. TBMM'ye gelecek olan reform paketine destek vereceğiz" ifadesini kullandı. Görüşmede, Kılıçdaroğlu'nun ‘tutuklu gazetecilerle ilgili rahatsızlığını' dile getirdiğini söyleyen CHP Sözcüsü Koç, Davutoğlu'nun da ‘gazetecilerin tutuksuz yargılanmaları gerektiğini' vurguladığını ifade etti.
‘BAŞKANLIK KONUSUNDA TUTUMUZU KORUYORUZ'
"Başkanlık konusunda tutumlarını koruduklarını" söyleyen Koç, "Kendi çizgilerimizi korumak şartıyla yeni anayasa ile ilgili görüşmelere devam edeceğimizi belirttik. Kişi hak ve özgürlüklerini merkezine alan, her türlü engeli önünden kaldıran bir anayasa talebiz var ve bu konuyu sonuna kadar savunacağız" dedi.
'UZLAŞMA ZEMİNİ ÇIKTI'
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik, "Bundan sonrasında bir uzlaşma komisyonunun ortaya çıkması halinde iki genel başkan bu çalışmanın yapılmasını söyledi. Sayın Genel Başkanımızın Milliyetçi Hareket Partisi'ni ziyaretinden sonra tablo daha da genişleyecektir" dedi.
Çelik, "TBMM İçtüzüğünün değişmesi için ortak irade ortaya çıkması gerektiği konusunda da bir anlaşma zemini çıktı" ifadelerini kullandı.Ömer Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle:
‘BAŞKANLIK SİSTEMİ DE GÜNDEME GETİRİLDİ'
Beyin fırtınası oldu. Son derece verimli bir görüşme oldu. Asıl konumuz yeni anayasaydı. Darbe hukukuna kaynaklık eden bu anayasanın değişmesi konusunda tam bir mutabakat var. Biz Türkiye'nin bu anayasa ile 2023 hedeflerine ulaşamayacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede 2007 ve 2011'deki hazırlık ve temaslarımızdan bu yana net bir şekilde yeni bir anayasaya kavuşmamız gerektiğini söylüyoruz. Sayın Başbakanımız Türkiye'nin tam bir reform anayasasına geçmesi konusundaki görüşlerini net bir şekilde ifade etmiştir. Mevzuatımızdaki darbe hukukunun ve izlerinin silinmesi konusunda tam bir mutabakat var. Başkanlık sistemi de görüşmede gündeme getirildi. Sayın Başbakanımız sadece etiket üzerindeki tartışmaların verimsiz olduğunu belirtti. Türkiye'de gerçek anlamda milletin devletin sahibi olmasını sağlayacağını tartışalım istiyoruz. Sistemler savunulurken olumsuz örnekleri de var.
‘MECLİS'İN ÇALIŞMA BİÇİMİ GÖZDEN GERÇİRİLMELİ'
AB konusunda kararlılığımız vurgulandı. İçtüzük de ele alındı. Meclis'in çalışma biçimi gözden geçirilmeli. Çalışmayı yapan herkes bu Meclis'te bulunuyor. İç tüzüğün değişmesi konusunda konuştuk.
Bundan sonrasında MHP ile görüştükten sonra tablo daha geniş çerçevede ele alınmış olacak. Önemli olan bu sistemlerden hangisinin kuvvetler ayrılığını temin edebileceği. Halkın daha çok özne olduğu bir anayasal yatırımı nasıl ortaya çıkarabiliriz. Buna odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz.
Biz her siyasi partiden randevu isteriz. Halkın oy verdiği partiye vatandaşlarımıza duyduğumuz saygı gereği randevu isteriz. HDP yöneticilerinin gayri ciddi tutum takınmaları ve Türkiye'yi zedeleyici tutum almaları bu randevu iptalinin sebebidir.
4'ünde de MHP ile görüşeceğiz. MHP gibi Türk siyasi tarihinde önemli yeri olan bir partinin anayasa çalışmasında olması önemlidir. İhtiyaç duyulduğu zaman yeni görüşme de olur liderler düzeyinde.