ABD yönetimi, Türk yetkililerinin dinlendiğine ilişkin iddiaları yalanladı.
Toner, şunları söyledi: "İstihbarat faaliyetlerimiz ya da Türkiye hakkında konuşmayacağım ama genel olarak Türkiye değerli bir NATO müttefikidir, IŞİD karşıtı koalisyonun da üyesidir. Türkiye ile IŞİD'in Suriye ve Irak'tan çıkarılması için yakın çalışma içindeyiz. Katkılarını ve IŞİD karşıtı koalisyona katılımlarını değerli buluyoruz. Tekrar edeyim, çok yakın ilişki içindeyiz. Bilgi paylaşıyoruz. Bu nedenle bu şekilde davrandığımıza inanmak için bir neden yok."
ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) gizli dinleme faaliyetlerinin eski analisti Edward Snowden tarafından ifşa edilmesinin ardından, Başkan Barack Obama, zorunluluk olmadığı sürece müttefik ülkelerin hükümet yetkililerini dinlemeyeceklerini söylemişti.
The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu olmak üzere bazı müttefik ülke yetkililerinin ‘zorunlu ulusal güvenlik amaçları’ nedeniyle dinlenmeye devam edildiğini öne sürdü.
Gazeteye göre, Netanyahu’nun dinlenmeye devam edilmesinin asıl sebebi ise İsrail’in İran’la yürütülen nükleer müzakereleri başarısızlığa uğratmak için görüşmelere ‘kulak misafirliği yapıyor’ olabileceği endişesiydi. Nitekim gazeteye konuşan üst düzey bir ABD yetkilisi, “(Netanyahu’nun lakabı) Bibi’den haberdar olmamak mı? Elbette ki böyle bir şey yapmayız” ifadesini kullandı.
Ayrıca söz konusu haberde NSA'in Netanyahu'yu dinlerken onunla Washington'daki temasları sırasında görüşen bazı Kongre üyelerinin de dinlemelere takıldığı ve bunun Kongre'de rahatsızlık meydana getireceği iddiasına yer verildi.
Bu arada AFP ajansı, Beyaz Saray’ın İsrail’i dinlediği iddialarına yalanlamadığını ama iki ülke arasındaki yakın ilişkilere dikkat çektiğini yazdı.