SURİYE'DE DİYALOG ÇAĞRILARINA DESTEK
Öte yandan Katarlı mevkidaşı ile Suriye'deki gelişmeleri ele alan Lavrov, Suriyeli muhaliflerin ve uluslararası mücadele yürütülecek terör örgütlerinin listesi üzerinde henüz uzlaşma sağlanmadığını belirtti. Lavrov, Suriye hükümeti ile müzakere masasına oturacak muhalefet heyetinin belirlenmesi için Rusya ve Katar'ın katkı sunmaya hazır olduğunu aktardı. Suriye'de diyalog başlatılması yönünde çeşitli ülkelerden gelen çağrıları desteklediklerini söyleyen Lavrov, şu ifadeleri kullandı: "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın meşru olmadığı konusunda ısrarını sürdüren birçok partnerimizin aynı zamanda Suriyeli taraflar arasında diyalog kurulmasından yana olduğunu görüyoruz. Bu çok olumlu bir değişim. Bu yaklaşımı aktif şekilde destekliyoruz."
Bununla birlikte Lavrov'a "18 aylık geçiş süreci tamamlandıktan sonra Esad'ın seçimlerde aday olabilecek mi?" sorusu yöneltildi. Bu hususun BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararında net şekilde açıklandığını söyleyen Lavrov, "Suriyeliler kendi kaderlerini kendileri belirleyecek. Bu ne ABD'nin ne de bizim meselemiz. Bu Suriye halkının meselesi. Bu, BMGK kararında net şekilde ifade ediliyor" dedi.
ATİYYE: ESAD'IN SURİYE'NİN SİYASİ GELECEĞİNDE YERİ YOK
Atiyye ise, Suriye'nin siyasi geleceğinde Esad'ın yeri olmadığını söyledi. Katar yönetiminin bu konudaki pozisyonunu teyit eden Atiyye, "Esad'ı gayrimeşru bir lider olarak görüyoruz" deyip Esad'ın kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını öne sürdü.
'İSLAM İTTİFAKI'NIN SİLAHLI GÜCÜ OLMAYACAK'
Atiyye, Suudi Arabistan'ın kurduğu Teröre Karşı İslam İttifakı bünyesinde silahlı kuvvetler bulundurulmasının ise gündemde olmadığını vurguladı.
LAVROV: KİMYASAL SİLAH İDDİALARI TARAFSIZ OLARAK İNCELENMELİ
Diğer taraftan Lavrov, Suriye hükümetinin meşruiyeti konusundaki fikir ayrılıklarının devam ettiğini de belirtti. Suriye'deki kimyasal silahlar meselesine de değinen Lavrov, şöyle konuştu: "Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair tüm bulgular tarafsız olarak incelenmeli. BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) himayesinde kimyasal silahlarla ilgili özel bir mekanizma kuruldu. Bu mekanizma, radikallerin kimyasal silah ele geçirdiğine ilişkin bilgiler de dahil olmak üzere her türden olaylarla ilgili bilgileri inceliyor. Bu durum, Suriye ve Irak'taki ilgili tesislerin IŞİD'ciler tarafından ele geçirilmesi sonucunda oluştu. Tüm bu olayların titizlikle ve tarafsız olarak soruşturulmasından yanayız. Kimyasal silahların bu tür örgütlerin eline geçmesi tehlikeli."
'ENERJİ PİYASASI TÜKETİCİ ÇIKARLARINA UYGUN OLMALI'
Bu arada enerji piyasasındaki konjonktürel etkilere karşı olduklarını belirten Lavrov, "Rusya, petrol ve doğalgaz piyasasında ortaya çıkan konjonktürel etkilere karşı. Prensip olarak, enerji piyasasının bu etkilerden kurtarılmasını ve üreticilerle tüketicilerin çıkarlarına uygun olarak düzenlenmesini istiyoruz" diye konuştu.