CHP İstanbul Milletvekili İlgezdi üyesi olduğu TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvuruda, Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül'ün 26 Kasım'da tutuklanarak Silivri Hapishanesi'ne gönderildiklerini hatırlattı. Haber yaptıkları için tutuklanan Dündar ve Gül'ün Silivri Hapishanesi'ne girdikleri andan itibaren ağır tecrit uygulamaları ile karşı karşıya kaldıklarını kaydeden İlgezdi, şöyle dedi:
‘AĞIR TECRİT UYGULANIYOR'
Yan yana gelmemeleri için özel bir çaba harcanmaktadır. Dündar ve Gül, ne koridorda ne ortak havalandırma ne de kütüphanede bir araya gelmelerine izin verilmemektedir. Ne birbirleriyle ne de diğer hükümlü ve tutuklularla görüşmekteler.
Öyle ki görüşme alanlarına bile Dündar ve Erdem'in ortak ziyaretçileri olmasına rağmen birlikte gelmelerine izin verilmemektedir. Açık görüş yapılan alanlarda hükümlüler dahi birçok hükümlü ile birlikte görüş yaparken ‘tutuklu' olan ve ‘disiplin cezası' dahi almamış olan Dündar ve Gül, tek tek görüşme yapmaktadır. Bir gazeteci için vazgeçilmez olan daktilo talepleri bile reddedilmiştir. "
‘ADALET BAKANI'NIN AÇIKLAMALARI GERÇEKLERDEN UZAK'
CHP'li İlgezdi, bütün bunlara rağmen Adalet Bakanlığı'nın 8 Aralık'ta "Yasal mevzuatımızda hükümlü ve tutuklulara yönelik tecrit uygulaması yer almamaktadır. Bugüne kadar hiçbir hükümlü ve tutukluya tecrit uygulaması yapılmadığı gibi adı geçen tutuklulara da tecrit uygulaması yapılması söz konusu değildir" açıklaması yaptığını kaydetti. Bu açıklamanın gerçeklerden çok uzak olduğunun bilindiğini vurgulayan İlgezdi, "Dündar ve Gül'ün bütün yaşadıkları tecrit olmasına rağmen halen tecrit uygulanmadığını iddia etmek doğru değildir. Ayrıca tecrit Türkiye'deki bütün hapishanelerde uygulanmaktadır" dedi.
Gamze Akkuş İlgezdi, 2015 yılının basın emekçileri açısından çok sıkıntılı geçtiğini de ifade ederek, gazetecilerin tehdit edildiğini, dövüldüğünü, hakaret edildiğini, işten atıldığını, haberlerine sansür uygulandığını söyledi. İlgezdi, sadece 2015 yılında Türkiye'de görev yapan gazeteciler hakkında 315 soruşturma açıldığını, bine yakın gazetecinin işsiz bırakıldığını, yüzlerce gazetecinin ise gözaltına alındığını belirtti. Bunların yanında televizyonların kapatıldığını, internet gazeteciliği yapan sitelere sansür uygulandığını vurgulayan İlgezdi, "Bugün itibariyle ise hapishanede olan gazeteci sayısı ise 32'dir. Bütün bunlar Türkiye'de medya için kara bir lekedir. Bu uygulamalar ve baskılar sonrası Türkiye, medya özgürlüğünde 180 ülke arasında 149. sıraya gerilemiştir" dedi.
'KOMİSYON TECRİTİ ARAŞTIRIP İNCELESİN'
CHP'li İlgezdi, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda başta Can Dündar ve Erdem Gül olmak üzere hapishanelerde tutsak olan 32 gazetecinin yaşadıkları tecridin yerinde incelenmesi, üzücü ve telafisi mümkün olmayan olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin bir an önce alınması ve mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla araştırma ve inceleme yapılması gerektiğini belirtti. İlgezdi, gerek görüldüğünde bir araştırma komisyonu kurulmasını da istedi.