Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozkır, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde 2 yıl aradan sonra ekonomi ve parasal politikalarla ilgili açılacak olan 17. fasla ilişkin “Türkiye üye olmadan Gümrük Birliği'ne girmiş tek ülkedir. Türkiye 15 bine yakın kalemi Avrupa'ya ihraç edebilen güçlü sanayi ve ekonomiye sahip olan bir ülke. Önümüzde sene Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi görüşmeleri resmen başlayacak" ifadelerini kullandı.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise “Son 15 yılda Avrupa ile arayı çok hızlı bir şekilde kapattık. Bu arayı kapatma süreci devam edecektir. Bu fasıl ile Türkiye'nin çok önemli bir aşama kaydettiği tescilleniyor” dedi.
‘ENFLASYONU DÜŞÜRME İMKANIMIZ OLACAK’
Şimşek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye hem bütçe açığını hem de kamu borçlarının milli gelire oranında uzun süredir Maastricht kriterlerini tatmin ediyor. Bu sene genel devlet sıfır bütçe açığıyla karşı karşıya. Türkiye bütçe açığını, AB standartlarında sıfır açık verecek. Kamu borcunun milli gelire oranı da yüzde 34 oranında. Diğer iki kriteri ise enflasyon ve faiz oranları ile ilişkili. Orada henüz arzulamadığımız yerde değiliz. Enflasyonu da kalıcı düşürme imkanımız olacak. Faizlerimizin de Avrupa’ya uygun şekilde düşürme imkanımız olacak. Bu faslın gerektirdiği çok güçlü altyapıya sahip olduğunu söyleyebilirim. Tabi, kurumların kalitesi uzun dönemli refah artışı açısından çok önemli. Dinamik bir nüfusa sahibiz. Bu bir avantaj. Demografik yapımız büyümeye son derece elverişli. Şimdi kurumların kalitesini artırabilirsek, Avrupa ile arayı hızla kapatacağız. Ak Parti hükümeti dönemi aynen böyle olmuştur. 2000’li yıllara gidersek milli gelir AB’nin yüzde 30’u civarındadır, bugün yüzde 50’ye ulaşmıştır.”
‘TÜRKİYE’NİN EKSİĞİ YOK’
‘FASIL HIZLI BİR ŞEKİLDE AÇILIR VE KAPANIR’
“Şu anda hükümet ve Merkez Bankası enflasyon hedefini ortak belirliyor. AB’de bunun Merkez Bankası'na bırakılıyor. Bizde işleyen süreç, MB bir hedef koyuyor, eğer çok tutarsızlık yoksa biz de tamam diyoruz. Çok büyük bir şey değil bu. Bu türden birkaç tane sembolik diye benim gördüğüm, birkaç husus var. Onları çok rahat yerine getiririz. Bu fasıl çok hızlı bir şekilde açılır ve kapanır. Bu faslın önemi fiyat istikrarı ile birlikte makrofinansal istikrar kalıcı refahın en önemli bileşendir. Türkiye’de bir mali kural yok, mali kural olmadığı halde Avrupa’nın en iyi borç dinamiklerine sahip. Türkiye son derece güçlü. Ortada çok başarılı bir performans var. Tekrar ilişkilerin canlanıyor olması Türkiye’nin riskini azaltacaktır.”
‘EYLEM PLANI BİR HAFTA İÇERİSİNDE HAYATA GEÇİRİLİYOR’
Şimşek ayrıca, geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan hükümetin 2016 Eylem Planı'nın bir hafta içerisinde hayata geçirileceğinin altını çizdi. Planlanan eylemlerle ilgili Hazine Müsteşarlığının, Bakanlar Kurulu karar taslaklarını Başbakanlık’a sevk ettiğini ifade eden Şimşek, taslaklardaki düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Şimşek, söz konusu taslaklarının eylem planında yer alan ‘çeyiz hesabı uygulaması, gençlere 100 bin lira faizsiz kredi desteği verilmesi ve Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 100 bin liraya kadar yüzde 85 kefalet imkanı sağlanması, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ve çiftçilere sera desteği sağlanmasına’ dönük eylemleri içerdiğini kaydetti.