Konferansta, 17. fasıl olan ‘Ekonomik ve Parasal Politika’nın açılması bekleniyor. Fasıl temel olarak; üye devletlerin merkez bankalarının bağımsızlığı, kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması ve kamu kesiminin finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi konularını kapsıyor. Fasıl ayrıca, birçok alanda daha güçlü bir ekonomik yapı oluşturulmasını ve üye ülkeler arasında ekonomik koordinasyonu güçlendirmeyi amaçlayan düzenlemeleri içeriyor.
‘AB-TÜRKİYE ZİRVESİ’NDE ORTAYA KONAN İRADENİN İLK SOMUT SONUCU’
Ekonomik ve Parasal Politika Faslının müzakerelere açılması, 29 Kasım'da Brüksel'de yapılan Türkiye — AB Zirvesi'nde katılım sürecinin canlandırılması için ortaya konulan siyasi iradenin ilk somut göstergesi olarak kabul ediliyor.
BOZKIR VE ÇAVUŞOĞLU BRÜKSEL’DE İKİLİ TEMASLARDA BULUNACAK
AB Bakanı Bozkır, Brüksel'deki ikili temasları çerçevesinde, İşler, Büyüme, Yatırım ve Rekabetçilikten sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ve Rekabetten sorumlu AB Komiseri Margrethe Vestager ile de ayrı ayrı görüşecek.
11. Türkiye — AB Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nda ve Brüksel'de yapılacak ikili görüşmelerde Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerindeki son durum, Türkiye- AB ilişkileri 29 Kasım'da Brüksel'de yapılan Türkiye — AB Zirvesi’nin sonuçları göz önünde bulundurularak tüm boyutlarıyla ele alınacak.
ÜYELİK MÜZAKERELERİNDE SON FASIL KASIM 2013’TE AÇILMIŞTI
Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde son olarak Kasım 2013'te Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu faslı müzakerelere açılmıştı. Türkiye, 3 Ekim 2005'te başlayan katılım müzakereleri sürecinde bugüne dek açılan 14 fasıldan sadece Bilim ve Araştırma başlıklı 25. faslı kapatılabildi. Öte yandan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi altı, Fransa ise dört faslı bloke ediyor.
Müzakerelerin yeninden ivme kazanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekim ayındaki Brüksel ziyareti sırasında harakete geçen Türk heyeti, 'Enerji' başlıklı 15. faslın; 'Ekonomik ve parasal politikalar' başlıklı 17. faslın; 'Yargı ve temel haklar' başlıklı 23. faslın; 'Adalet, özgürlük ve güvenlik' başlıklı 24. faslın; 'Eğitim ve kültür' başlıklı 26. faslın ve 'Dış, güvenlik ve savunma politikaları' başlıklı 31. faslın açılmasını teklif etmişti.
Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis de aynı dönemde verdiği bir röportajda mevcut şartlarda 23. ve 24. fasılların açılmasına onay vermeyeceklerini açıklamıştı.