''ABD'nin uçaklarımızın Suriye hava sahasında karşı karşıya gelmesini önlemek için imzaladığımız güvenlik anlaşmasını genişletmemek konusundaki inatçı isteksizliğini anlayamıyorum'' diyen Lavrov, ''Bu nedenle Suriye'deki eylemleri bizimle koordine etmeye hazır olup olmadığını Washington'a sormalısınız. Ancak ABD'nin son zamanlarda bizim teklif ettiğimiz formülün etkisini daha iyi anlamaya başladığını gözlemliyorum'' ifadelerini kullandı.
Batı'nın terörizme karşı ortak mücadelede isteksiz davrandığını belirten Lavrov, terörle mücadelede ortak bir koalisyon oluşturulmasını ise 'ulaşılabilir bir hedef' olarak tanımladı: ''Terörizm karşısında tek bir ortak cephe kurmak son derece ulaşılabilir bir hedef. Ancak bunun için görüş ayrılıklarını, hırsları, çifte standartları ve teröristleri kendi jeopolitik oyunlarında kullanma çabalarını bir kenara bırakmak gerekiyor.''
Bununla birlikte Lavrov, IŞİD'le mücadelenin yeni bir seviyeye taşınmasının da geniş bir uluslararası koalisyon kurulup kurulmamasına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.
Lavrov bir soru üzerine Irak'ı terörle mücadelede 'çok önemli' bir partner olarak gördüklerinikaydeden Rus bakan, Bağdat'la bu alandaki işbirliklerinin ileri seviyede olduğunu belirtti.
Bunların yanı sıra Lavrov, Avrupa'daki göçmen sorununa da değindi. ''Avrupalı partnerlerimizle kaçak göçü önleme alanındaki deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız'' ifadelerini kullanan Lavrov, bunun da Rusya ve AB arasında 2011'de kurulan göçle ilgili diyalog kanalı üzerinden yapılabileceğini ifade etti.
'UÇAĞI DÜŞÜRENLERİ BULACAĞIZ'
Lavrov'a 31 Ekim'de Mısır'ın Sina Yarımadası'nda düşürülen Rus yolcu uçağıyla ilgili soruşturma da soruldu. Lavrov soru karşısında, 'uluslararası partnerlerin' uçağın düşürülmesinin arkasındaki kişilerin ortaya çıkarılması için Rusya'ya yardıma hazır olduğunu belirtti.
''Olayın ardındaki kişileri cezalandırılana kadar arayacağız'' diyen Lavrov, uçağın düşürülmesinin ardından Mısır'la durdurulan uçuşların ise ülkedeki havalimanlarında güvenlik önlemleri yükseltildiğinde yeniden başlatılacağını söyledi.
Viyana'da düzenlenen uluslararası Suriye görüşmelerinde, dış aktörlerin ülkenin geleceğine Suriyelilerin belirlemesini teklif edeceği konusunda anlaşmaya varıldığını belirten Lavrov, şunları söyledi:
''Bu, Suriye'nin bir sonraki devlet başkanının kim olacağına Suriyelilerin karar vereceği anlamına geliyor. Nitekim hiç kimse kendinde Suriyeliler yerine karar verme hakkını görmemeli. Bunlar, Viyana'da imzalanan belgelerde de yazılı.''