'BİRİLERİNİN TERÖRİSTLERİ BESLEYEREK IŞİD'İN SUÇ ORTAĞI OLMASINA GÖZ YUMULMAMALI'
Lavrov, ''Uluslararası toplum, birilerinin teröristleri besleyerek IŞİD'in suç ortağı rolünü oynamasına göz yummamalı'' ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanı, ''Terörle mücadelenin başarılı olabilmesi için ikili oyunlara, aşırılık yanlılarına destek verilmesine ve 24 Kasım'da terörle mücadele görevini gerçekleştirilen Rus bombardıman uçağının düşürüldüğü gün olduğu gibi teröristlerin korunmasına son verilmeli" diye konuştu.
Suriye'nin bölünmesine karşı olduklarını söyleyen Lavrov, "Hazırlanacak yeni anayasada farklı etnik ve dini gruplar için ciddi ve güvenilir garantilere yer verilmeli. Suriye'nin bölünmesine yönelik hiçbir ifade yer almamalı. Suriye Destek Grubu, ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasından yana" ifadelerini kullandı.
'IŞİD'İN YAYILMASINA İZİN VEREN ABD HATA YAPIYOR'
Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı kabul etmeyen ABD'nin bu yüzden IŞİD'in yayılmasına izin vermesinin hata olduğunu belirtti. Esad'ın koltuktan ayrılmasını IŞİD ile mücadele konusunda koşul olarak kullanan ülkeleri eleştiren Lavrov, Esad koltuktan ayrılana kadar Batı'nın IŞİD ile mücadelede isteksiz davranmasının pragmatik olmadığını söyledi. Lavrov, Suriye'nin geleceğine sadece Suriyelilerin karar verebileceğini bir kez daha dile getirdi.
'ŞİİLER VE SÜNNİLER ARASINDA İŞBİRLİĞİ KURULMALI'
Lavrov, Şiiler ile Sünniler arasındaki husumetin barış ve işbirliğine dönüştürülmesi için ortak çalışma yapma çağrısında bulundu.
Amaçlarının Basra Körfezi'nde güven ve güvenliğin tesis edilmesi olduğunu söyleyen Rus bakan, bu bağlamda Suudi Arabistan ile İran arasında 'köprü' inşa edilmesinin önemli olacağını vurguladı.
Lavrov, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile Roma'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında da, IŞİD'in Kuzey Kafkasya'yla ilgili planları olduğunu söyledi ve ''Bu tehdit yok edilmeli'' dedi.
Diğer taraftan ülkesi ve İtalya'nın IŞİD'le mücadele konusunda çabalarını genişletmek istediğini belirten Lavrov, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonu da 'potansiyel bir etkili partner' olarak gördüklerini söyledi.
Before talks Russia & Italy FMs enjoyed Rome view /Перед переговорами главы МИД России и Италии полюбовались на Рим pic.twitter.com/SztjiaVkCw
— MFA Russia (@mfa_russia) 11 Aralık 2015
‘NEDEN ŞAM’DAN İZİN ALINMADI?’
Lavrov, bu koalisyona katılmayı düşünüp düşünmediklerine dair soru karşısında da, ''Koalisyonun gerçekten etkili olabilmesi için uluslararası hukuka yani BM Güvenlik Konseyi'nin kararına dayanması gerekir. Bununla birlikte bu koalisyonu kurmaya karar verildiğinde Irak'ın izninin alınmasına rağmen Şam'dan neden onay alınmadığını anlamıyorum'' ifadelerini kullandı.
Lavrov, Rusya'nın Suriye'deki terörist gruplar konusunda istihbarat paylaşmaya hayır demeyeceğini de sözlerine ekledi.
Bu arada Lavrov koalisyon ülkelerinin 'IŞİD'in yenilebilmesi için (Suriye Devlet Başkanı) Esad'ın gitmesi gerek' şeklindeki açıklamalarını da eleştirdi. ''IŞİD'le mücadelenin Esad'ın görevi bırakmasına bağlanması koalisyondaki partnerlerimizin amaçlarını anlaşılmaz hale getiriyor'' diyen Lavrov, ''Tüm hırsları ve jeopolitik nedenleri bir kenara bırakıp ana hedef için, yani IŞİD'i yok etmek için birleşmeliyiz'' ifadelerini kullanmalı.
Lavrov Roma'daki basın toplantısında, Rusya'nın Libya'da da IŞİD'e hava saldırıları düzenlemeyi planlayıp planlamadığına dair soru karşısında da, ''Böyle bir planımız yok. Zira Libya hükümetinden böyle bir talep almadık. Nitekim Libya'da bu talepte bulunabilecek bir hükümet de yok'' yanıtını verdi.
''Teröristlerin, bazı siyasal amaçlar için kullanılabileceğini, sözgelimi Şam rejimini değiştirmek için kullanılabileceğini ve sonra da (teröristlerin) satranç tahtasından kaldırabileceğini düşünenler hata ediyor'' ifadelerini de kullanan Lavrov, ''Elbette teröristler finansal, askeri ve diğer türde yardımlar alıyorlar ancak gerekli gördüklerinde sponsorlarına her an sırtlarını çevirebilirler. Bunu Afganistan'da El Kaide üzerinden görmüştük, şimdi de görüyoruz'' diye konuştu.
Lavrov, aynı anda hem teröristleri hem de Suriye hükümetini zayıflatma çabalarını 'şüpheli bir strateji' olarak gördüklerini de ifade etti.