Projeye karşı çıkarak mektubu imzalayan ülkeler Polonya, Slovakya, Litvanya, Letonya, Estonya, Romanya ve Macaristan olurken, imza atmayan ülkeler arasında Yunanistan, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti yer almıştı.
Çek Cumhuriyeti'nin vetosunu Sputnik'e değerlendiren VEMEX Pazarlama Direktörü Hugo Kyselka, "Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti, Brüksel Güney Akım projesini rafa kaldırdığında kararı protesto etmemişti. Bugün ise bu durumun farkına varıldığını ve Rusya'nın harika projesinden vazgeçtikleri için vicdan azabı duyduklarını düşünüyorum" dedi.
Yeni projenin Alman ekonomisine katkı sunacağını ve Çek ekonomisinin de bundan pozitif etkileneceğini kaydeden Kyselka, barışçıl atomdan vazgeçen Berlin'in enerjiye olan ihtiyacının giderek artacağını ve tek kaynağın da Rus doğalgazı olduğunu söyledi.
'AVRUPA'DA RUS GAZININ ALTERNATİFİ YOK'
Kuzey Akım-2 projesini Ukrayna'dan yükselen tehditler nedeniyle de gerekli gören Kyselka, hattın açılacağı 2019 yılında Rus gazına ihtiyacın devam edeceğini vurguladı. Çek yetkili, sıvılaştırılmış doğalgazın Rus gazından daha pahalı olacağının, Avrupa'da Rus gazına alternatif bulunmadığının altını çizdi.