Rus gazını Baltık Denizi altından Almanya’ya ulaştıracak projenin Doğu Avrupa ülkelerine zarar vereceğini savunan Yatsenyuk, “Kuzey Akım-2 projesinin çok titiz biçimde analiz edilmesini talep ediyorum. Bu proje Doğu Avrupa ülkelerini zarar sokacağı için engellenmeli” dedi.
AB daha önce birliğin anti-tekel mevzuatına uymadığı gerekçesiyle Güney Akım projesini engellemişti.
Öte yandan Rusya’dan Almanya’ya uzanacak toplam 55 milyar metreküp kapasiteli iki ayrı deniz boru hattı yapılması konusunda, Rus enerji şirketi Gazprom ile Alman enerji şirketleri E.ON — BASF ve Avusturya merkezli enerji şirketi OMV arasında eylül ayında anlaşma imzalamıştı. Kuzey Akım-2 projesi ile Gazprom'un gaz transitinde Ukrayna'ya bağımlılığın azalacağı belirtiliyor.
MOGHERİNİ: AB-UKRAYNA SERBEST TİCARET BÖLGESİ 1 OCAK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Bu arada Mogherini de, AB-Ukrayna serbest ticaret bölgesinin 1 Ocak 2016'dan itibaren geçici olarak yürürlüğe gireceğini açıkladı.
'ADAPTASYON İÇİN 55 MİLYON EURO GÖNDERİLDİ'
AB'nin Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri'nden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Avrupa Komisyonu'nun AB-Ukrayna serbest ticaret bölgesi anlaşmasının yürürlüğe giriş sürecinde yaşanacak muhtemel zorlukları tüm ülkelerle tartışmaya hazır olduğunu belirtti.
Ukrayna'daki küçük ve ortak ölçekli işletmelerin serbest ticarete geçişe adapte olmaları için Avrupa Komisyonu'nun Ukrayna'ya 55 milyon euro gönderdiğini hatırlatan Hahn, "Tarım ürünleri için de üreticilere yönelik 5-10 yıllık çeşitli geçiş rejimleri öngörüldü. Serbest ticaretin zor ancak aynı zamanda da önemli bir görev olduğunun anlaşılması gerekiyor. Avrupa kalite standardı, küresel standartlara ve küresel pazara açılmak demektir" ifadelerini kullandı.