Çipras’ın bu çağrısı, koalisyon hükümetinin parlamentoda yeni bir yara aldığı bir döneme denk geldi. Zira SYRIZA-ANEL koalisyon hükümeti, 300 sandalyeli Yunan Parlamentosu’nda 153 milletvekilinin desteğine sahip. İlerleyen günlerde üç ya da daha çok milletvekilinin desteğini kaybetmesi halinde hükümet düşecek.
CUMHURBAŞKANI PAVLOPULOS DEVREDE
Pavlopoulos’un çağrısı Yunanistan Parlamentosu’nda yankı bulmaz ve Çipras hükümeti yara almaya devam ederse, iki seçenek gündeme gelecek. Buna göre, ya Yunanistan bir kez daha erken seçime gidecek ya da Çipras’ın çağrısı üzerine yeni bir milli mutabakat zemini aranacak.
‘YUNANİSTAN BU FİLMİ DAHA ÖNCE GÖRMÜŞTÜ’
Deneyimli Yunan gazeteci ve köşe yazarı Aleksis Papahelas’a göre ise ‘Yunanistan bu filmi önceden gördü.’
“Yunanistan’ın yakın tarihi, Çipras’ın yaşadığı tecrübelerle dolu” diyen Papahelas, Çipras’ın eski başbakanların hatalarını tekrarlayıp ülkeyi siyasi kaosa sürüklediği ve bu hataları nedeniyle ‘milli mutabakat’ çağrısı toplum nezdinde yankı bulmadığı görüşünde.
‘ÇİPRAS HATALARINA YENİK DÜŞTÜ’
Papahelas, “Başbakanlık koltuğuna oturmasından sonra, Çipras vaatlerini birer birer geri çekmeye başladı. Bu süreçte, kendi cenahında da saldırılara maruz kaldı; toplumun geniş kesimleri kendisine sırtını dönmeye başladı. Gerçekleştirdiği tüm müdahaleler ve manevralara karşın hükümet krize sürüklendi” değerlendirmesinde bulundu.
‘ULUSAL MUTABAKAT ÇAĞRISI YANKI BULMAYACAK’
Çipras’ın ulusal mutabakat çağrısı için ‘gecikmiş’ değerlendirmesinde bulunan Papahelas, bu çağrısının toplum nezdinde yankı bulmasını zor olduğu görüşünde. Yunanistan Başbakanı Çipras’ın paniklediğini savunan Papahelas, “Çipras, bu büyük panik iklimi içerisinde kaybolan iktidar zemini geri kazanmak için bazı inisiyatiflere başvuruyor” yorumunu yaptı. Öte yandan Papahelas’a göre, gelinen noktada Çipras kabinesi, Yunanistan’ı sosyal ve ekonomik açmaza sürükleyen hükümetlerden farksız bir resim çiziyor. Böylesi bir ortamda toplumun yeniden Çipras’a güvenmesi oldukça zor görünüyor.
ANA MUHALEFET DE KRİZE SÜRÜKLENDİ
Başkanlık seçimlerinin ertelenmesi Yeni Demokrasi içerisinde büyük çalkantılara neden oldu. “Kendi başkanlık seçimlerimizi yapamazken ülkeyi nasıl yöneteceğiz” seslerinin yükseldiği Parti’de, seçim yarışına katılan üç aday, Yeni Demokrasi’nin geçici Genel Başkanı Vangelis Meimarakis’in istifasını talep ediyor.