Kovaios'a göre Ankara'daki ikili temaslarda Yunanistan istediği hiçbir şeyi elde edemedi. Çipras mülteci konusunda Türkiye'den bazı teminatlar almak üzere apar topar Türkiye'yi ziyaret etti. Ancak Yunanistan istediği teminatları alamadı. Bu noktanın altını çizen Kovaios, ileriki dönemde Çipras'ın Türkiye ziyaretinin Türk-Yunan ilişkilerini gölgeleyebileceği izlenimini taşıyor.
Tecrübeli gazeteci ayrıca, Ankara'daki olumsuz hava yüzünden, Çipras'ın iç siyaset sahnesinde daha Yunanistan'a adımını atmadan yoğun eleştirilere de maruz kaldığına işaret ediyor.
MÜLTECİ MESELESİNDE ÇİPRAS UMDUĞUNU BULAMADI
Kovaios'a göre, Çipras'ın tüm çabalarına rağmen, Ankara'da Yunanistan arzu ettiği sonuçlara ulaşamadı. Türkiye Yunanistan'a mülteci krizinde somut öneriler ve teminatlar vermedi. Atina'nın Ankara'ya önerdiği, mültecilerin Türkiye topraklarında geçici olarak barındırılması, kayıt alınması ve başka ülkelere dağıtılması önerisi Ahmet Davutoğlu kabinesinde yankı bulmadı. Dahası bu konuda, Türkiye Başbakanı diplomatik nezaket sınırları içerisinde mülteci krizinde tüm yükün Türkiye ve Yunanistan'ın omuzlarına yıkılamayacağı çıkışını gerçekleştirdi.
Kovaios Ankara'daki istişarelerde Türkiye'nin kendi tezlerini Yunanistan'a empoze etme eğilimi içerisinde olduğu görüşünde.
‘Ankara'da Davutoğlu tartışmaya kendi belirlediği başlıkları ve konuları açtı' diyen Kovaios, Çipras-Davutoğlu görüşmesinde Ege'deki arama-kurtarma faaliyetlerinin gündeme gelmiş olmasının Yunanistan açısından endişe verici bir durum olduğuna işaret ediyor.
Yunanistan'ın perspektifinden, Türkiye Ege'deki arama-kurtarma faaliyetlerini gündeme taşımasıyla beraber Yunanistan'ın egemenlik sahalarını görmezden gelme gayreti içerisine giriyor.
Kovaios Yunanistan açısından bu endişe verici gelişmeyle beraber, Ankara'da Türkiye'nin Yunanistan'ın kıta sahanlığının ve FIR Hattının ihlaliyle ilgili konularda olumsuz bir tavır takındığına işaret ediyor.
'KIBRIS MESELESİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR'
Kovaios Ankara'da Kıbrıs Meselesi açısından da olumsuz ve ‘endişe verici' bir durumun yaşandığına da işaret ediyor.
Ankara'da, Yunanistan'ın aksi görüşüne rağmen, Başbakan Davutoğlu Kıbrıs Meselesini Türk-Yunan ilişkileriyle bir arada ele aldı. Kovaios Türkiye'nin bu çıkışının Atina tarafından Yunanistan'ı ikili ilişkilerde ve Kıbrıs meselesinde köşeye sıkıştırmak için özel olarak gerçekleştirildiği görüşünü savunuyor.
Bu arada, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinin hemen ardından, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye basınında da yankı bulan önemli bir çıkışa imza attı.
Çipras Halkların Demokratik Partisi (HDP)'ni ziyaret etti ve partinin yetkililerine destek mesajı sundu.
Sputnik'e konu hakkında bilgi veren Yunanistanlı kaynakları bu ziyaretin AK Parti Hükümeti'ne verilmiş ‘ince bir mesaj' olduğu görüşünü öne çıkarıyorlar. Kaynaklarımıza göre, bu ziyaret ile Çipras Türk-Yunan ilişkilerinde demokrasiden, insan haklarından, özgürlüklerden yana tavır koymuş oldu. Ayrıca, ilk defa olarak Atina ‘demokratik özerklik' projesine açık destek sunmuş oldu.
ÇİPRAS ATİNA'DA ELEŞTİRİLİYOR
Bu arada, Yunanistan Başbakanı ülkesine dönmeden Atina'da eleştirilmeye başlandı. Çipras'ın Türkiye ziyareti ve Ankara'da vuku bulan gelişmeler Yunanistan muhalefetinin tepkisini çekti.
Konu hakkında Yunanistan basınına açıklamada bulunan, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi, Ankara'da Kıbrıs Meselesinin Türk-Yunan ilişkilerinin bir parçasına dönüştürüldüğünü açıkladı. Ana muhalefet partisine göre, bu endişe verici gelişme Yunanistan'ın ve Kıbrıs Rum tarafının resmi tezleriyle örtüşmüyor.