Ürdün ziyareti sonrasında, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Malta'nın başkenti Valetta'da bir araya gelen Kıbrıslı Rum lideri Nikos Anastasiadis, Doğu Akdeniz'in geleceğini ilgilendiren birçok konuyu masaya yatırdı.
Bu toplantının sonrasında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir araya gelen Anastasiadis, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail arasındaki temasların yoğunlaştırılması seçeneği üzerinde durdu. Bu görüşmenin hemen ardından da Ocak ayında Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail zirvesinin gerçekleştirileceği açıklandı.
Bu üçlü zirvenin öncesinde ise Yunanistan Başbakanı Çipras'ın İsrail bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Çipras ayrıca, Filistin'i de ziyaret edecek. Bu gelişmeleri, Sputnik'e değerlendiren Yunan uzmanlar Doğu Akdeniz'in kademeli olarak yeni bir birliğin doğuşuna tanıklık ettiği görüşünde.
ANASTASİADİS-ÇİPRAS GÖRÜŞMESİNDE TARTIŞILAN KONULAR
Doğu Akdeniz'in bunlar yaşanırken, Çipras yaklaşan Ankara ziyaretinin hemen öncesinde son gelişmeleri Anastasiadis ile beraber değerlendirdi.
Sputnik'e ulaşan son bilgilere göre, Anastasiadis-Çipras görüşmesinde, Ürdün'ün İsrail-Mısır-Yunanistan-Güney Kıbrıs eksenine katılıma ihtmalinin, Anastasiadis'in Amman'daki temasları, Kıbrıs Rum tarafının İsrail ve Filistin ile son istişareleri detaylı bir şekilde ele alındı. Ayrıca, Çipras'ın İsrail ve Filistin seyahatleri de tartışıldı. Valetta'daki görüşmede Kıbrıs Müzakerelerindeki son gelişmeler de irdelendi.
Anastasiadis Çipras'a Kıbrıs'taki olumlu havaya rağmen müzakere masasında birçok sorunun ve engelin var olduğunu ifade etti. Anastasiadis'e göre Kıbrıs sorununun çözümü Türkiye'nin atacağı adımları bağlı.
Çipras-Anastasiadis görüşmesinde Yunanistan Başbakanı'nın Ankara ziyareti, sığınmacı krizi ve ekonomik kriz gibi konular da masaya yatırıldı.
İki liderin görüşmesinden hemen sonra, Anastasiadis İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Bu görüşmeden önemli bir karar çıktı. Anastasiadis-Netanyahu anlaşmasına göre, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail Ocak ayının üçüncü haftasında yeni bir ortak zirve gerçekleştirecekler.
Diğer yandan, enerji sahasındaki yeni gelişmeler bu ülkeler arındaki işbirliğini pekiştiriyor. ‘Böylece Kızıl Deniz'den Ege'ye uzanan yeni bir stratejik eksen oluşturuluyor' diyen Kopsahilis, bu yeni işbirliğinin ekonomik ve jeopolitik düzlemlerde yeni işbirliği fırsatları doğurduğuna işaret ediyor. Aynı zamanda, yeni eksen Mısır-İsrail ilişkilerinin geliştirilmesine ve Kahire'nin Atina ile olan geleneksel dostluğunun daha ileri düzeye çıkartılmasına hizmet ediyor.
Kopsahilis'e göre Doğu Akdeniz'deki bu yeni, tarihi gelişmenin arka planında ABD bulunuyor. Irak işgalinden sonra ABD'nin bölgedeki imajı ve etkinliği sarsılmış durumda.
Suriye'deki gelişmelerse ABD'nin umduğu gibi gitmiyor. Böylesi zor bir ortamda, Yunanistan-Kıbrıs-İsrail eksenindeki yakınlaşma ABD'ye kendi itibarını bölgede hakim kılma adına yeni imkanlar sunuyor.
YENİ BİRLİĞİ BEKLEYEN TEHLİKELER
Kopsahilis'e göre tüm olumlu gelişmelere rağmen, yeni süreçte Yunanistan ve Kıbrıs bölgedeki tehlikeleri göz önünde bulundurmak zorunda.
Yunan uzman bu tehlikeleri şu şekilde sıralıyor: Yunanistan-Kıbrıs-İsrail-Mısır bloğu ile Türkiye'nin liderliğine soyunduğu blok arasındaki çekişme, Washington'da dış politika ile ilgili ortak bir çizginin var olmaması, İngiltere'nin kendi çıkarlarının peşinden koşması ve Filistin Sorununun doğurduğu tehlikeler.