KKTC’de ‘rahatsızlık verdiği' gerekçesiyle, sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının üç camide yasaklanmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Alperen Ocakları, yazdıkları mektupla hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Kıbrıs Türk liderliğine seslenirken, KKTC’de Ankara hükümetine yakın kesimler, mahkeme kararıyla hoparlörlerin susturulduğu Lefke bölgesindeki camilerde toplu olarak namaz kılıp fotoğraf çektirdi. Bu tepki eylemleri, Türkiye’deki bir grup medya kuruluşu tarafından da yakından takip edildi.
KKTC’DE SON BİRKAÇ GÜNDE YAŞANANLAR
Konu ile ilgili gelişmeleri Sputnik’e değerlendiren gazeteci Ali Kişmir, Kıbrıslı Türklerin sert ve haksız sert tepkilerle karşı karşıya kaldığı görüşünde. Kıbrıs kültürüne sadık kalınarak, camilerde ezanın hoparlörler yerine insan sesiyle okunması gerektiğini vurgulayan Kişmir, Kıbrıs Türk kültürünün bazı çevrelerce saygıyla karşılanmadığı belirtti:
“Ne zaman kendi topraklarımızda kendi kültürümüzü yaşatma derdine düşsek anında bu tür ahlaksızca hakaretlere maruz kalıyoruz.”
“Bizler Türkiye’deki insanların diniyle uğraşmıyoruz” diyen Kişmir, Türkiye’nin de Kıbrıslı Türklerin dinsel aidiyet ve geleneklerine saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.
‘HAKARET VE TEHDİTLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
Lefke’deki üç cami hakkında alınan karara gösterilen tepkileri de değerlendiren Kişmir, Kıbrıs Türk toplumunun son günlerde hakaretler ve tehditlerle karşı karşıya kalmış olduğunu vurguladı.
“Türkiye’de bazı çevreler, ‘gönderdiğimiz suyu keselim’ şeklinde tehditler savuruyorlar” diyen Kişmir, “En iyisi Kıbrıslı Türklere artık para göndermeyelim ya da bu şeref yoksunları yüce Türk milletine hesap verecek diyen kesimler bile var” diye konuştu.
‘KIBRIS’TA EZANIN SUSTURULMASI SÖZ KONUSU DEĞİL’
Ada’nın kuzeyindeki ezan okunması tartışmasına da değinen Kişmir, bu konuda da Kıbrıs Türk kültür ve geleneklerine sadık kalınması gerektiğini belirtti. Kişmir’e göre, çok kültürlü Kıbrıs’ta ezanlar insan sesi aracılığıyla ‘insan ruhuna ve vicdanlara seslenmeli.’ “Kişisel olarak şu anda yüksek desibellerde okutulan ezanlardan rahatsızım” diyen Kişmir, şu noktanın altını çizdi: “Geçmiş yıllarda, Kıbrıs’ta insanlar ezanı çan sesiyle birlikte duyardı. Çıplak sesle okunan o ezanlar ve çan sesi birbirine karışırdı. Kıbrıslılar da bu olayı bir zenginlik olarak görürdü.”
Kişmir, “Bu konuda inatlaşmak yerine uzlaşı yolu ile bir düzenleme yapmak ve Kıbrıslıların alışık olduğu şekilde bu ezanın okunmasını sağlamak, din işleri ile hükümetin asli görevleri arasındadır. Çünkü burası Kıbrıs’tır ve buranın kültürünün ön planda olması gerekir” diye konuştu.