Avrupa Birliği ile Afrika ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının Malta’nın başkenti Valletta'da gerçekleştirdiği sığınmacı zirvesi sona erdi. Avrupa’ya yönelik sığınmacı akınının azaltılması konusunun ele alındığı zirveden, yoksulluk nedeniyle yaşanan göçün azaltılması için Afrika ülkeleri için yeni bir fon oluşturulması kararı çıktı.
Twitter hesabından bir açıklama yapan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, planın oy birliği ile kabul edildiğini duyurdu.
I have concluded the #VallettaSummit on migration. Political Declaration and Action Plan unanimously adopted
— Donald Tusk (@eucopresident) November 12, 2015
Göçün nedenleri ve kaçakçılıkla mücadele için oluşturulan plandan öne çıkan bölümler şöyle:
* Yasal göç desteklenecek. Afrikalı öğrenci ve akademisyenlere AB fonlarından sağlanan burslar arttırılacak.
* Afrika Boynuzu ile Kuzey Afrika’da yerlerinden edilenler için ekonomik imkanların sağlanması için hazırlanan yeni program 2016 sonuna kadar hayata geçirilmiş olacak.
* Yasadışı göç ve insan kaçakçılığının engellenmesi için taraflar arasındaki işbirliği arttırılacak.
* İltica başvuruları reddedilen göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi hızlandırılacak. En az 10 Afrika ülkesi, yasadışı göçmenlerin tespit edilmesinde Avrupa ülkelerine yardım edecek.
AB’ye üye 25 ülke ile Norveç ve İsviçre tarafından finanse edilecek fon için şu ana dek toplanan para miktarının 78 milyon 200 bin euro olduğu belirtildi. Acil Güven Fonu’ndan ilk olarak Sahel Bölgesi, Çad Gölü Bölgesi, Afrika Boynuzu ve Kuzey Afrika yararlanacak.
‘AB’NİN AFRİKA’DAKİ SORUNLARA KARŞILIK VERMESİ KARARLILIĞINI GÖSTERİYOR’
Juncker, "AB, rekor bir hızla bölgedeki sorunlara karşılık veriyor ki, bu da AB'nin kararlılığını gösteriyor. Düzensiz göç, ekonomik gelişim, fırsat eşitliği, güvenlik ve kalkınma konularında başarıya ulaşmak için diğer Avrupalı ortaklarımız ve Afrikalı partner ülkelerle birlikte çalışmaya ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
‘TÜRKLERE 3 MİLYAR EURO VERMEK İYİ BİR FİKİR DEĞİL’
“Türklere 3 milyar euro verilmesinin kesinlikle iyi bir fikir olmadığını düşünüyorum” diyen Orban’a göre, ‘Yunanistan güney sınırını korumaya istekli değilse bu para, kendi sınırlarını güçlendirmeleri için Bulgaristan ve Makedonya'ya verilmeli.’ Orban, “Macaristan'ın duruşu; AB, Türkiye ile masaya otururken Türkiye'nin bu hususta kurtarıcı olduğu izlenimi vermemeli. AB, önce kendi savunma hattını inşa etmeli. Türkler olmadan da kendimizi koruyabilmeliyiz. Eğer bunu yaparsak Türkiye ile anlaşma daha kolay olur'' diye konuştu.