Russia Today'in (RT) Arapça kanalına konuşan eski Irak Başbakanı Nuri Maliki, Irak'ın 'bölgesel bir komplonun' hedefinde ve dağılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
"Son model uçak ve silahları bulunan 60'dan fazla ülkenin 14 aydır IŞİD'i vurması ve örgütün hâlâ yerli yerinde duruyor olması inanılmaz ve kabul edilemez."
Maliki Ramadi ve Beyci'deki petrol rafinerisinin IŞİD'in eline geçmesinin de bu başarısızlığın en büyük kanıtı olduğunu söyledi.
'BAZI KOALİSYON ÜLKELERİ KARARSIZ'
'RUSYA IRAK'A DAHA FAZLA YARDIM EDEBİLİR'
Diğer taraftan Maliki, IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından Bağdat'a silah yardımı yapan Rusya'nın, Suriye'deki hava operasyonlarını Irak'a kadar genişleterek 'biraz daha fazla' yardım edebileceğini söyledi.
'RUS SALDIRILARI ETKİLİ OLDUĞUNU KANITLADI'
''Rusya'nın yoğun borbardımanları Suriye'deki birçok terörist grubun saldırılarını durdurdu. Bu müdahale, teröristleri incittiği gibi Suriye ordusuna da ilham oldu. Rusya'nın eylemleri uluslararası koalisyonu da şoke etti. Rusya birkaç haftada Suriye'deki önemli terörist mevzilerine saldırılar düzenledi. Peki 60'dan fazla üyesi olan uluslararası koalisyon 14 ayda Irak'ta ne yapabildi?''
'ABD IRAK'I RUSYA'YA BIRAKMAK İSTEMİYOR'
''Birisinin bir bölgede güçlü bir pozisyonu varsa ve ikinci bir ülke burada gücünü kullanmaya başlarsa, diğer taraf doğal olarak endişeye kapılır. Nitekim Rusya'nın bölgedeki (Ortadoğu) varlığının sona erdiğine inanılıyordu. Ancak Rusya, Irak ve Suriye'nin yanında terörle savaşmak için geri döndü. Bu nedenle eskiden bir tarafın kendi başına aldığı kararlar artık işbirliği içinde alınmak zorunda. Endişeye neden olan da bu durum.''