Suriye'deki muhalif gruplar Rusya öncülüğünde bir araya gelebilir mi? Bu birleşme, Suriye'de IŞİD'le mücadelede etkinliğin artmasına yol açar mı? Bu soruları RS FM’de yayınlanan Dünya Panorama’ya konuk olan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Terörizm ve Terörizmle Mücadele Merkez Başkanı Merve Önenli Güven'e yönelttik.
‘SADECE HAVA OPERASYONLARI YETMEZ’
“IŞİD'le mücadelede Rusya'nın etkin bir rol oynadığını ve olumlu sonuçlar alındığını görüyoruz” diyen Güven’e göre, sadece hava operasyonlarıyla istenen başarıyı elde etmek mümkün değil:
“O yüzden de muhaliflerin bir şekilde bir araya getirilip, birleştirilmesi gerekiyor. Çok fazla dağınıklık söz konusu orada. Bir şekilde ortak bir güç oluşturulmalı."
‘MUHALİFLER ARASINDA ATEŞKES SAĞLANAMAZ’
“Ateşkesin kimler arasında ve nasıl sağlanabileceği konuları belirsiz. Ateşkesten ziyade muhaliflerin bir araya gelmesi ve kara operasyonlarında bir güç oluşturulması gerekiyor. Herhangi bir ülkenin IŞİD'e yönelik ciddi bir müdahalesi, kapalı kapılar ardından, tüm güçler tarafından olumlu karşılanabilir.
Muhalifler etkin bir güç oluşturur ve IŞİD'e karşı hava ve kara operasyonları paralel bir şekilde yürütülürse başarıya ulaşılabilir. Bu, sonuç kalıcı olmaya başladıktan sonra Rusya, ABD ve Avrupa'daki ülkelerin de ortaklaşma noktaları fazlalaşacaktır.”