Kıbrıs’ta 1960’lı yılların ardından, özellikle de 1974’de, izleri kaybolan Kıbrıslıların akıbeti, günümüzde Ada’nın her iki yakısını yakından ilgilendirmeye devam ediyor.
Kaybolanların izlerinin ve naaşlarının bulunması için geçen yıllarda Güney Kıbrıs’ta bir dizi önemli çalışmaya imza atıldı. Ancak KKTC’de bu çalışmalar genellikle ‘askeri yasak bölge’lere takıldı. Bu konudaki engellerin aşılmasına yönelik KKTCve TSK önemli bir karar aldı.
10 ASKERİ BÖLGE KAYIPLARIN ARANMASI İÇİN AÇILIYOR
Askeri bölgede yer alan 30 noktanın tümünün bir yılda açılamayacağını belirten Akıncı, kayıp arama çalışmalarına bağlı olarak 10 alanın açabileceğini ifade ederek, TSK’ya gösterdiği işbirliği için teşekkür etti.
GENELKURMAY BAŞKANI AKAR’IN ZİYARETİ ATMOSFERİ DEĞİŞTİRDİ
Kuzeydeki askeri makamların tutumu, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında değişti. Sputnik’e ulaşan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşen Akar askerin ‘sivil makamların iradesine saygı duyduğunu’ vurguladı ve Derinya kapısı ile ilgili krizin çözümünde büyük rol oynadı.
Derinya’daki olumlu gelişme sonrasında ise, Kıbrıs’ta yıllarca tabu olarak görülen ‘askeri bölgelerde kayıp arama çalışmaları’na izin verildiği haberi geldi.
KIBRISLI RUMLAR TSK’NIN KARARINI ‘SELAMLIYOR’
TSK’nın onayıyla Akıncı’nın açıklamış olduğu bu yeni kararı, Kıbrıs Rum tarafı temkinli bir iyimserlikle ‘selamladı’. Sputnik’in konu hakkında görüşlerine başvurduğu cumhurbaşkanlığı kaynakları ‘Kıbrıs’ta iki toplum arasında güven tesis edilmesine yönelik önemli bir adımla karşı karşıya olunduğu’nun altını çizdi.