Kasulidis ile görüşmesinden hemen sonra açıklama yapan Kocyas, Kıbrıs meselesini “Türkiye’nin adadaki işgal hareketi” olarak tanımlayarak, Türkiye’nin uluslararası hukuku görmezden geldiğini savundu.
Kocyias, Kıbrıs’taki tüm toplulukların ve azınlıkların güvenliğini garanti alan iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon oluşturulması gerektiğini söyledi. Kıbrıs’taki garantörlük sisteminin feshini talep eden Kotzias’a göre, uluslararası aktörler de bu olasılığa sıcak yaklaşıyor.
‘TÜRKİYE KIBRIS’TA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSIN’
Güney Kıbrıs’ın Türkiye’nin AB’ye katılımı yolunda bazı başlıkların açılmasına veto uygulama kararı ile ilgili olarak Kasulidis, bu durumun değişmesi için Türkiye’nin Kıbrıs’ta üstüne düşen vazifeleri üstlenmesi gerektiğini belirtti.
Kıbrıslı Rum ve Yunanistanlı yetkililerin ve diplomatların katıldığı bugünkü toplantıda ise önemli konular masaya yatırıldı. Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın ziyaretini takip eden gazeteci Melani Antoniu’nun Sputnik’e verdiği bilgilere göre, ziyarette gündemin ilk sırasında Kıbrıs meselesi yer aldı. Yunanistan ve Güney Kıbrıs yetkilileri, ayrıca Türkiye’de pazar günü yapılacak erken seçimi değerlendirdi.
Doğu Akdeniz’i yakından ilgilendiren bazı konuların da tartışıldığı görüşmelerde, Kıbrıs’ın ve Mısır’ın doğalgaz rezervleri ile Yunanistan-Kıbrıs-İsrail ve Mısır arasındaki işbirliği de gündeme geldi.
DOĞU AKDENİZ’DE YENİ PAKT YOLDA
Kocyas’ın Lefkoşa’daki temaslarını değerlendiren Antoniou, ilerleyen dönemde Yunanistan-Kıbrıs-Ürdün üçgeninde yeni bir yakınlaşma yaşanacağını aktardı. Verilen bilgilere göre, diplomasi, enerji ve savunma konularında bu üç ülke bir paktın oluşturulması projesini gündemlerine alacak.