Dünya liderlerinin buluştuğu Suriye krizine çözüm hedefleyen toplantı sona erdi. Toplantıda ilerleme kaydedildiği ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Suriye'nin geleceğindeki yeri konusunda uzlaşı sağlanamadığı duyuruldu.
'ESAD'IN GELECEĞİNE SURİYE KARAR VERMELİ'
Rusya, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın da aralarında bulunduğu 17 ülkeden dışişleri bakanlarının katıldığı ve yaklaşık 8 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Esad'ın geleceği konusunda anlaşma sağlanamadı. Buna Suriye karar vermeli" ifadelerini kullandı.
'TARAFLAR IŞİD'İN SURİYE'DE İKTİDARI ELE GEÇİRMESİNİ İSTEMİYOR'
Lavrov, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de yaşananlara ilişkin çok şey söyledi: Suriye halkının katlanmak zorunda olduğu acıları, akan kanı, kaç insanın yerlerinden olduğunu. Biz, tüm bunlara son vermek ve teröristlerin bu ülkede iktidarı ele geçirmesini engellemek istiyoruz" diye konuştu.
Bakan, "Ortak bildirgede, BM Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak kabul edilen IŞİD ve diğer gruplara karşı sıkı bir şekilde ve istikrarlı olarak mücadele etme ve açıkça terörist olan ama ilgili listeye dahil edilmeyen diğer örgütlerin isimlerini onaylamak için ek istişareler konusunda anlaştık" ifadelerini kullandı.
'YENİ GÖRÜŞME 2 HAFTA SONRA'
Viyana'daki Suriye görüşmesine katılan tarafların uzlaşmaya hazır olduklarını gösterdiğini belirten Lavrov, "Yeni görüşmenin en geç 2 hafta sonra yapılacağını düşünüyorum" dedi.
'SURİYE'DE BİRLEŞİK HÜKÜMET KURULDUKTAN SONRA SEÇİMLER YAPILACAK'
Siyasi sürecin başlatılması amacıyla Suriye hükümeti ile muhalefet temsilcilerinin bir araya getirilmesi için Birleşmiş Milletler'e seslendiklerini ifade eden Lavrov, "Bu siyasi süreç, ülkenin hayati öneme sahip konularını çözmeye, yeni anayasayı hazırlamaya ve genel seçimleri gerçekleştirmeye izin verecek özel yapıyı ortaklaşa oluşturma konusunda tarafların anlaşmaya varmasına yol açmalı" dedi.
'IŞİD'E KARŞI SADECE ULUSLARARASI HUKUK TEMELİNDE MÜCADELE EDİLEBİLİR'
Lavrov, "Rusya değişmez olarak, teröre karşı mücadelenin uluslararası hukuk temelinde yapılması, yani hava ve kara operasyonlarının ilgili ülkenin hükümetinin onayı alınarak ve BM Güvenlik Konseyi'nin kararı temelinde düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Bu konuda duruşumuz değişmezdir" diye konuştu.
KERRY: ABD'NİN POZİSYONU DEĞİŞMEDİ
ABD Dışişleri John Kerry ise, "Suriye'nin geleceği konusnda ABD'nin poziyonu değişmedi. Esad Suriye'yi birleştiremez" dedi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Komiseri Federica Mogherini ise toplantılarda Birleşmiş Milletler öncülüğünde bir barış süreci başlatmak için uygun zemin bulunduğunu aktardı.
SİNİRLİOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Viyana'daki Suriye görüşmelerine katılan ülkelerin çoğunluğunun Suriye'de "Beşar Esad ile barışın mümkün olmadığı" konusunda mutabık olduğunu söyledi.
Gelecek iki hafta boyunca anlaşmazlıklar üzerinde görüşmelerin süreceğini aktaran Sinirlioğlu, "Bizimle birlikte toplantıya katılan ülkelerin büyük çoğunluğunun üzerinde mutabık kaldığı husus şudur, Suriye'de Beşar Esad ile bir barış mümkün değildir. Bu konuda hiçbir tartışma yok. Bu konuda farklı düşünen ülkeler belli. Bu ülkelerin tutumlarında bir değişiklik olmadan somut bir gelişme sağlamak mümkün değil" diye konuştu.