Türkiye'nin 1 Aralık 2014'te G20 dönem başkanlığını devraldığını ve o zamandan beri yoğun çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Sinirlioğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığında kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama konularını öncelik olarak belirlediklerini ifade etti.
‘SÖZLER VAR AMA BUNLARI NASIL HAYATA GEÇİRİYORSUNUZ?'
Uygulama konusuna özel bir önem verdiklerini, zirvelerde konuşulanların söylem düzeyinde kalmaması için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Sinirlioğlu, "G20'nin en çok karşılaştığı sorulardan biri, sözler var ama bunları nasıl hayata geçiriyorsunuz? G20 içinde yaptığımız çalışmaları uygulama planına dönüştürmeye başladık" dedi. Sinirlioğlu, tüm G20 ülkelerinin G20 zirvelerinde konuşulanların uygulanması için somut planlama yapılmasını istediklerini, bu konularda sağlanan ilerlemeleri anlatma amacıyla görev gücü grupları kurulduğunu belirtti.
‘GIDA İSRAFI SIFIRA İNDİRİLİRSE AÇLIK SORUNU ÇÖZÜLÜR'
G20 tarihinde ikinci kez Tarım Bakanları toplantısının Türkiye'de yapıldığını, bu toplantıda gıda israfı ve kaybı konusuna yoğunlaştıklarını belirten Sinirlioğlu, "Önemsiz gibi gelebilir ancak her yıl gıda israfı nedeniyle 1 trilyon doları atıyoruz, israf ediyoruz. Bunu sıfıra indirsek açlık sorununu çözüyoruz" dedi.
Sinirlioğlu, Türkiye'de G20 Çalışma Bakanları ve Maliye Bakanları ile ortak toplantısı da yapıldığını ve burada da büyüme ve istihdam konusuna yoğunlaşıldığını ifade ederek "Eşitsizlik konusunda G20 ülkeleri ne yapabilir, çalışmalar yapıldı. Bu öneriler konusunda G20 ülkeleri çalışmaya karar verdiler" dedi.
‘TÜRKİYE DÖNEM BAŞKANLIĞI TAKDİRLE KARŞILANDI'
Antalya'da yapılacak G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisi için taslağın hazırlandığını bildiren Sinirlioğlu, şunları söyledi: "Son Şerpa toplantısını 13-14 Ekim'de Ankara'da yaptık. Yıl boyunca çalıştığımız bu konuları süzdük, liderler zirvesi taslağı hazırladık. Bu taslağı ülkelere sunduk. Dönem başkanlığımız çok başarılı oldu. Bütün ülkeler bunu çok büyük bir takdirle karşıladılar. Hem çok dinamik hem ilgilendiği mesajlar bakımından önemli bir yıl geçirdik. Bildirimiz genel olarak çok olumlu karşılandı. Diğer ülkelerin görüşlerini alıyoruz. Takdir ve şükranla karşılandı Türk dönem başkanlığı."
Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem terör hem de mülteciler konusunun mutlaka konuşulması gerektiği talimatı üzerine Liderler Zirvesi'nin ilk akşam yemeğinde bu konuların konuşulacağını belirtti.
İki günlük G20 Liderler Zirvesi'nde kalkınma ve iklim değişikliği; küresel ekonomide büyüme stratejileri, istihdam ve yatırım; terörizm ve mülteciler; finansal regülasyon ve IMF reformu; enerji konuları görüşülecek. Zirve kapsamında yapılacak tüm toplantıların açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak. Zirvenin sonunda Erdoğan bir basın toplantısı da düzenleyecek.
Zirveye 10 bin dolayında katılımcının katılması beklenirken tüm dünyadan 2 bin kadar basın mensubunun da zirveyi takip edeceği ifade ediliyor.
Zirveye G20 ülkelerinin yanısıra Türkiye'nin özel davetlisi olarak Azerbaycan katılacak. Küresel finans merkezlerinden biri olan Singapur, devamlı davetli ülke olarak İspanya, Afrika Birliği'nin dönem başkanı Zimbabve, Afrika'nın Kalkınması için Yeni Ortaklık (NEPAD) dönem başkanı Senegal, ASEAN dönem başkanı Malezya da G20 zirvesine katılacak.
Sinirlioğlu, zirveye tüm liderlerin katılacağını, liderlerin katılım konusunda bir soru işaretinin bulunmadığını belirtti. Sinirlioğlu, son dönemde Türkiye'de yükselen şiddet ortamının da zirve konusunda uluslararası alanda herhangi bir endişe yaratmadığını, kendilerine bu konuda bir kaygı bildirilmediğini ifade etti.