1 Kasım seçimlerine sayılı günler kala, seçim güvenliği konusunda da çalışmalar devam ediyor. Seçimlerde yurt genelinde 385 güvenlik mensubu görev yapacak, olası elektrik arızalarına karşı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı teyakkuzda olacak. Siyasi partiler de sandık sonuçlarını gönüllü ve müşahitler ile yakından takip edecek. Ancak, 7 Haziran seçimlerinin aksine çatışmalı bir ortamda gidilen 1 Kasım seçimleri için muhalefet partilerinde bazı endişeler de var.
Sputnik'in edindiği bilgiye göre, yurt genelinde 255 bin emniyet mensubunun görev alması planlanan seçimler kapsamında, 130 bin civarında jandarma görevlendirilecek. Emniyette tüm izinlerin iptal edilecek. Sandık alanlarına gidiş ve geliş yollarında ve sandık bölgesinde, motorlu ve yaya devriyeler görev yapacak.
SANDIK ÇEVRESİNE KİMSE ALINMAYACAK
GEREKİRSE ZIRLI ARAÇ
Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde, güzergahta güvenlik tedbirlerini alacak. Gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerden de yararlanılacak.
TRAFOLARA KEDİ ÖNLEMİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da, seçimlerde olası bir enerji arızasının seçim güvenliğini etkilememesi için gerekli önlemleri aldı. Edinilen bilgiye göre, Başbakanlık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı konuyla ilgili iki ayrı toplantı düzenledi. 21 dağıtım şirketi yetkilileri, EPDK yetkilileri ve İçişleri Bakanlığı yetkilerinin katıldığı toplantıda, açık arazide bulunan iletim hatlarına yönelik olası saldırılar da değerlendirildi. Bu konudaki tedbirlerin iller bazında mülki idare birimlerince alınması, gezici jandarma birliklerinin devreye sokulması ayrıca özel güvenlik şirketleri tarafından sağlanan trafo merkezleri güvenliğinin genel kolluk güçleriyle desteklenmesi kararlaştırıldı.
BAKIM VE ONARIMA ERTELEME
Bakanlıkta ilgili birimlerde çalışanların izinleri kaldırılırken; programlı bakım ve onarımlar da 28 Ekim ve 2 Kasım tarihleri arasında iptal edildi. Arızalar hariç herhangi bir bakım ya da onarım yapılmayacak.
ACİL DURUMDA ELEKTRİK KESMEDEN BAKIM
TEİAŞ’a (Türkiye Elektrik İletişim A.Ş.) bağlı helikopterler de iletim hatlarında devriye gezecek. Helikopterlerden biri Doğu'da yer alırken, diğer 3’ü İstanbul, Ankara ve Malatya civarında bulunacak. Helikopterler, termal kamera sistemi ile iletim hattını sürekli kontrol edecek. Helikopterler herhangi bir sabotaj, iletim hattı sıkıntısı halinde ekibi o bölgeye götürecek. Ekipler 401 bin walt akımı iletebilen özel kıyafetler sayesinde, şehir merkezine giden akımı kesmeden canlı bakım yapacaklar.
JENERATÖRLER HAZIR TUTULACAK
BAKAN TEİAŞ MERKEZİNDEN İZLEYECEK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, oy verilmeye başlanan saat itibariyle TEİAŞ Gölbaşı Tesislerine giderek 21 dağıtım şirketinin genel müdürüyle online bağlantı halinde olacak. Böylece Alaboyun herhangi bir sıkıntı anında anbean kamuoyunu bilgilendirecek.
CHP'Lİ AKSÜNGER: SON DAKİKA GOLLERİ İÇİN TEYYAKKUZDAYIZ
Her siyasi parti de sandık müşahitleri ve gönüllüleri ile seçim gününe hazırlanıyor.
Çalışmaları hakkında Sputnik'e bilgi veren CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger, seçim güvenliği konusunda endişe taşıdıklarını söyledi. Doğu ve Güneydoğu'da sandık birleştirmeleri yapıldığını kaydeden Aksünger, "Cizre'de İlçe Seçim Kurulu böyle bir karar almış. Son dakikada hangi kararlar çıkacak bu tedirgin ediyor tabii bizi. İlçe seçim kurullarının daha önce yaptığı başvuruları YSK reddetmişti. Son dakika golleriyle ilgili konuda tereddütümüz var. Bunlarla ilgili teyakkuzdayız" diye konuştu.
SEÇMEN SAYILARINDA SIKINTILAR VAR
Aksünger, 1 Kasım seçimleriyle ilgili öncelikli sorunun ise seçmen sayıları konusunda olduğunu söyledi. 7 Haziran seçiminde oy kullanmasına rağmen 1 Kasım seçimlerinde listede olmayan 672 bin kişi olduğunu vurgulayan Aksünger, "Bunun 200 binin vefat ettiğini düşünürsek, geri kalan 472 binle ilgili ciddi sorunlar var" dedi. Seçmen listelerinin 20 Eylül'de netleştiğine dikkat çeken Aksünger, o tarihten sonraki lisans ve ön lisans öğrencilerinin sayısının da 1 milyon 200 bin civarında olduğunu, bunların aslında seçmen listeleri netleştikten sonra üniversitelere gittiklerini, bu öğrencilerin de oy kullanmayla ilgili problemlerinin olacağını söyledi.
SEÇİM GÜNÜ 300 BİNE YAKIN CHP'Lİ ÇALIŞACAK
"7 Haziran'da da uygulamamıştık. Çok da büyük başarı elde ettiğimiz bir sistemdi. Verileri erken toplamıştık. Çünkü ajanslara veriler birleştirme tutanaklarından yansır. Ama biz sandık sandık yapıyoruz hepsini. Akşam sandıklar sayılmaya başlayınca, sandık başlarında bulunan arkadaşlarımızın temel görevi, oyların sağlıklı sayılması, sağlıklı dökülmesi arkasından da sandık sonuçlarının doğru aktarılması. Bunlar aktarıldıktan sonra hem okul önlerinde hem de ilçe merkezlerinde veri olarak girebiliyorlar bizim sistemimize. Online veri girdiğinde daha sonra da bunların aslında çeteleleri tutuluyor ve ayrıca ıslak imza görüntülerini de daha sonra alıyoruz. Çok kolay işler değil 1 milyonunun üzerinde çetele var çünkü.
Genel Merkez’imizde ayrıca dörtlü bir sistemimiz var. Birincisi örgüt, ikincisi gönüllüler, üçüncüsü ajanslar, dördüncüsü YSK'nın verileri geliyor. Bunların hepsini karşılaştırıyoruz. Sorunlu olan yerler otomatik kırmızı oluyor. Kırmızı yerlerde YSK ile bizim kendi örgütümüzden gelen veriler tutmuyorsa, bunun ıslak imzalı tutanağına gidiyoruz hemen. Islak imza ile karşılaştırıp eğer orada bir yanlış varsa itirazımızı hemen gerçekleştiriyoruz."
CHP'li Erdal Aksünger bu sistemin sıkıntı olmadan işlemesi için simülasyon çalışmaları da yaptıklarını vurgularken, ayrıca sandıkların bulunduğu okulların önlerinde seçmenlere yardımcı olacak bir sistemlerinin de olduğunu ifade etti. Aksünger, nerede oy kullanacağını bilmeyen seçmene bu sistemle yardımcı olacaklarını söyledi.
MHP ÖRGÜTLERDEN SONUÇLARI ALACAK
Sputnik'e konuşan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman da, her seçim dönemi olduğu gibi 1 Kasım içinde sandık görevlileri ve müşahitlerin listelerinin seçim kurullarına iletildiğini, sonuçları sandık başındaki parti görevlileri ve örgütler aracılığıyla takip edeceklerini söyledi. Genel Merkez'de bu konuda bir sistem kurulduğunu vurgulayan Büyükataman, "İlçe teşkilatlarımız sandık sonuç tutanaklarını gerekli arkadaşlardan aldıktan sonra kendi bilgisayarlarına geçiyorlar, oradan ilde benzer bir organizasyon yapılıyor, aynı anda genel merkeze bilgiler ulaştırılıyor. Kendi içimizde de böyle bir takip mekanizmamız var" dedi.
MHP'Lİ BÜYÜKATAMAN: TEMENNİMİZ DEVLETİN ÖNLEMLERİ ALMASI
Devletin seçim güvenliği konusunda gereken önlemi almasını isteyen Büyükataman, "Temennimiz devletimizin gerekli tedbirleri alması. Endişelerimiz yok değil, başından bu yana terör hadiseleri nedeniyle seçimlerin yapılmaması gerektiğine dair kanaatimizi hatırlayacaksınız. Hükümet yetkilileriyle paylaşmıştık ama netice itibariyle alınmış bir karar var ve bu hafta sonu seçim yapılıyor. O itibarla bu saatten sonra artık bir paniğe endişeye tedirginliğe dolayısıyla da sandığa oy kullanmaya mani olabilecek bir değerlendirmeye ihtiyatlı yaklaşmak lazım. Vatandaşın sandığa gitmesi önemli, bu gerçekten kader seçimi haline geldi. Umuyorum ki devletimiz de gerekli tedbirleri alacaktır" diye konuştu. Büyükataman, seçime katılımın son derece önemli olduğunu, tüm vatandaşların duyarlı davranarak daha üst düzeyde bir katılım sağlayacağını umut ettiklerini de belirtti.
HDP SANDIK TAKİP SİSTEMİ İLE YAKIN TAKİP DE OLACAK
CUDİ'NİN TEPESİNE DE KURSALAR OY KULLANILACAK
Söz konusu Türkiye'deki seçimlerde bu konuda her zaman edişe taşıdıklarını kaydeden Oğraş, "Biz kendi önlemlerimizi alma konusunda da kararlıyız" dedi. Güneydoğu'da sandık birleştirmeler konusunda bir endişe içinde olmadıklarını da vurgulayan Oğraş, "Özellikle Cizre'de sandıkların taşındığı mahallelerdeki seçim çalışması yürüten arkadaşlarımızla da görüştük. Bu konuda hiçbir sıkıntı olmayacağını isterlerse götürsünler Cudi'nin tepesine kursunlar biz yine de oyumu kullanırız diyorlar. Böyle bir kararlılık da var kitlemizde” ifadelerini kullandı.