HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise hükümetin politika değişikliğini "zararın neresinden dönülürse kârdır" sözleriyle yorumlarken, geçiş sürecinin sonunda Esad'ın gidip gitmeyeceğine Suriye halkının karar vereceğini söyledi.
ÖZÇELİK: KEŞKE BİZİM SÖZÜMÜZE GELDİLER DİYEBİLSEM
Bugün Türk basınına ve Reuters'a isimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan 'üst düzey hükümet yetkilileri', Türkiye'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın altı ay sonunda görevi bırakacağı bir siyasi geçiş sürecini kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Aynı haberlerde Türkiye ve aralarında ABD'nin de bulunduğu müttefikleri altı ay sürecek geçiş sürecinde Esad'ın ‘sembolik' cumhurbaşkanı rolüyle yönetimde kalmasına sıcak baktıkları iddia edildi.
CHP, Türkiye'de bir Suriye konferansının toplanması ve buraya Rusya, ABD, İran ve Esad yönetimi dahil Suriye'deki taraflar ile Arap Birliği'nin davet edilerek bir çözüm üretilmesi gerektiğini konusunda hükümete birçok defa çağrıda bulunmuştu.
AK Parti hükümeti döneminde 2012'de Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı görevini de üstlenen emekli büyükelçi CHP'li Özçelik, hükümetin altı ayın sonunda Esad'ın gitmesi şartını inandırıcı bulmadı.
"Şimdi baktılar ki bunun başka çaresi yok, şimdi böyle derler, altı ay sonra koşullar başka şekilde olsa o şekilde konuşurlar. Dolayısıyla hiç bu sözlere bakmamak lazım. Hükümet şu anda öyle mi demiş, aklı başına gelmiş, biraz o tarafa gidecek diye bakmak lazım. Bundan sonra baktılar bir yıl daha mı kalması gerekiyor Esad'ın, derler ki ‘Sadece bunun üzerine bir yıl kalmak kaydıyla…' Bunlar lafta kalan şeyler."
'HÜKÜMETİN ZORLA DA OLSA BU YÖNE GELMESİ OLUMLU'
BİLGEN: ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KÂR
HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ise Türkiye ve müttefiki olan bazı Körfez ülkelerinin Suriye'de istikrarsızlığın ve kaosun devamı yönünde ısrarlı bir tutum izlediği için bugüne kadar Suriye'de çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Türkiye'nin Esad'ın geçiş süreci sonunda görevinden ayrılması şartını da değerlendiren Bilgen, "Altı ay sonra kimin gidip gitmeyeceği konusu nasıl bir Suriye denkleminin kurulacağı, nasıl bir anayasanın egemen olacağı konusu Suriye halklarının, Suriye'de yaşayan bütün etnik kimlik ve inançların tercihiyle şekillenecektir" dedi.
'SURİYELİ KÜRTLER'İN GELECEKLERİNİ BELİRLEME HAKKINA SAYGI DUYULMALI'