Suriye konusunda iki ülke dışişleri bakanlarının yeni bir çalışma başlatmalarını orada sürece bağladıklarını belirten Erdoğan, "Biliyorsunuz önümüzde BM Genel Kurulu var. BM Genel Kurulu’nda ABD, Rusya, Türkiye Dışişleri Bakanları olarak üçlü bu konuda bir çalışma yapsınlar diye aramızda bir karara vardık ve burada alınacak neticeye göre de bu sürece, kabul etmeleri halinde Suudi Arabistan ve İran’ı da katmak bu beşli olarak bu çalışmaları sürdürelim. Akabinde buna AB Ürdün, Katar… Bu ülkelerin de katılmasıyla bu bölgedeki gelişmeleri bir yere taşıyalım" dedi.
Beşar Esad'ın durumuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, kritik bir çıkış yaparak, Suriye liderinin olası bir geçiş hükümetinde yer alabileceğini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:
"Tabi burada Esed'siz bir sürecin olması veyahut da bir geçiş sürecinde belki Esed ile gidilme diye bir şey olabilir ama, asıl olması gereken muhalefetin bir defa Esed ile zaten bir Suriye geleceğini kimse görmüyor. Onu kabul de etmiyor. Zira 300-350 bin vatandaşının ölümüne neden olan bir kişiyi bir diktatörü kabul etmeleri mümkün değil. Ve bizim de görüştüğümüz tüm Suriyelilerden aldığımız intiba budur. Rusya'nın tabi İran ile birlikte Suriye'ye vermiş olduğu destekler artık gizli değil. Bunu kendileri de ifade ediyorlar.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Suriye krizinin çözümüne ilişkin önemli mesajlar vermişti. Ülkedeki krizin çözümü için Devlet Başkanı Beşar Esad'ın hemen iktidardan uzaklaştırılmasının gerekmediğini kaydeden Kerry, 'Rusya, Esad'ı masaya getirirse' müzakere etmeye hazır olduklarını kaydetmişti.