RS FM'de yayınlanan Dünya Panorama programına konuk olan gazeteci yazar İbrahim Varlı, Batı dünyasının revize edilen Suriye politikasını değerlendirdi.
‘ABD, SURİYE POLİTİKASININ İFLAS ETTİĞİNİ İTİRAF ETTİ’
ABD yönetiminin bugüne kadar ortaya koyduğu siyasi seçeneklerin neredeyse tümünde ‘Esad'sız model’in vurgulandığına dikkat çeken Varlı, iç savaş sürecinde hedeflenen ancak sahaya yansıması olmayan siyasi seçeneğin ise Müslüman Kardeşler türü bir modelin iktidara taşınması olduğunu kaydetti:
“Yıllar geçtikçe Suriye'de iş kördüğüme dönüştü. ABD artık Esad'sız bir geleceğin Suriye için mümkün olmadığını anlamış oldu. Buna ülkedeki iç dinamikler de, bölgesel aktörler de müsaade etmedi. Şimdi ABD bu açıklamasıyla 'dış politikamız iflas etti, politikamızı revize ediyoruz, geçmişte hiçbir şekilde işbaşında bulunmasına tahammül etmek istemediğimiz isimle şimdi masaya oturacağız' demek istiyor.”
‘ABD GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALDI’
Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığına da dikkat çeken Varlı, Moskova'nın askeri olarak vekalet savaşına müdahil olmasının ülkedeki siyasi denklemi bütünüyle değiştirdiğini belirtti.
Varlı, Rusya'nın bölgeye angaje olmasının Ortadoğu'ya da etkisinin olduğunu, bunun da kartların yeniden karıldığı anlamı taşıdığını ifade etti:
"Beşar Esad yönetimi de bundan cesaret alarak Rusya, İran, Irak, Lübnan Hizbullah'ı ve İslam dünyasının birçok bölgesinden Suriye'ye akın eden Şii milis ve gönüllüler üzerinden kendi mevcut pozisyonunu daha da sağlamlaştırdı. Rusya da 'Libya'da hata ettik. Irak'ın işgaline gerektiği oranda karşı koymamakla da hata ettik. Fakat bunu Suriye'de yapmayacağız, Esad'ı yem etmeyeceğiz' demek istedi. 4 buçuk yıl sonra yüzbinlerin ölümüne neden olan kanlı iç savaşın geldiği bu noktada Kremlin krize el koymuş oldu. Rusya bir anlamda 'Suriye'yi Libya ve Afganistan’a benzetemeyeceksiniz demek istedi. ABD de değişen denklemler nedeniyle geri adım atmak zorunda kaldı."