Rusya’nın Suriye’de hava saldırılarına başlamasından kısa süre sonra, geniş çaplı kara operasyonları da başladı. İlk kara operasyonunda bölgeye yönelik yoğun hava saldırılarının ardından Hama’nın kuzeyi hedef alındı. Ardından da Halep’in kuzeyi ve doğusunu kapsayan geniş çaplı kara operasyonu geldi. Halep ile neredeyse eş zamanlı olarak Şam doğu kırsalı ve Humus kırsalını kapsayan iki büyük kara harekatının daha başladığı duyuruldu.
KARADA HİZBULLAH VE İRAN DESTEĞİ
Ülkenin kuzeyine yoğunlaşan kara operasyonlarında, Suriye ordusuna Hizbullah ve İran da destek veriyor. Geçtiğimiz günlerde İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin Suriye’de olduğu ve Şam-Zabadani bölgesindeki Hizbullah kuvvetlerinin bir kısmının Halep-İdlip hattına kaydırıldığı gelen bilgiler arasında.
Yine Hama-İdlip-Lazkiye arasındaki kırsala yönelik kara operasyonu için kurulan operasyon odasında Suriyeli ve İranlı subayların olduğu, ayrıca Hizbullah’ın da bölgede bulunduğu biliniyor.
‘SİLAH VE SAVUNMA ALTYAPISININ YÜZDE 40’I İMHA EDİLDİ‘
Hasan, kara operasyonlarına zemin hazırlayan hava saldırılarının Suriyeli ve Rus askeri yetkililerinin belirlediği önceliklere göre yapıldığını söyledi. Bu çerçevede silahlı gruplara yönelik saldırılarda öncelikli hedefler şöyle;
* Komuta merkezleri
* İletişim merkezleri
* Silah depoları ve atölyeleri
* Yakıt ve erzak depoları
* Eğitim kampları
* Toplanma yerleri
Hasan, şimdiye kadar yapılan hava saldırılarından silahlı grupların silah ve savunma altyapısının yüzde 40’ının imha edildiğini savunuyor. Hava saldırılarının Hama, Lazkiye, Humus-çöl bölgesi, Şam kırsalı, Rakka, Deyr Ez Zor, İdlip ve Halep çevresinde yoğunlaştığı belirtiliyor.
ALTI AY İÇİNDE KONTROL MÜMKÜN MÜ?
Hava saldırılarının ne kadar süreceğine dair henüz resmi açıklama bulunmuyor ancak saha kaynakları ocak ayı başına kadar yoğun bir şekilde süreceğini, kara operasyonlarının başarı seviyesine göre seyrekleşebileceğini aktarıyor. Eş zamanlı hava ve kara saldırıları ile ülke içindeki mevcut çatışmalı sürecin 6-8 ay içinde kontrol edilebilir düzeye indirilebileceği savunuluyor.
CİHATÇILAR NEREYE GİDECEK?
Operasyonların yönünün Suriye’nin kuzeyi yani Türkiye sınırı olması “On binlerce cihatçı nereye gidecek?” sorusunu doğuruyor. Hasan, “Bu cihatçıların Türkiye’ye gitmelerini istemeyiz. İki ülkenin güvenliği birbirini etkiliyor” dedi.
Bazı kaynaklar çok sayıda cihatçının Ürdün, Türkiye ve Irak’a gittiğini ve hava saldırılarının silahlı gruplar arasında panik yarattığını öne sürüyor. Ancak bu cihatçıların geri dönüp dönmeyecekleri ya da Suriye’ye dönmeyeceklerse bile nereye gidecekleri sorusu henüz yanıtsız. Diğer yandan silahlı gruplardan ve bu grupları destekleyen ülkelerden hava ve kara saldırılarına henüz karşı saldırı mahiyetinde cevap gelmedi. Suriye’de bir vekalet savaşının yürütüldüğü aşikar ve bu sürece dahil olan her ülke için desteklediği silahlı grup bir yatırım gibi görmek yanlış olmaz.
KARA OPERASYONLARI
HAMA: Hava saldırılarının hemen ardından başlayan ilk kara operasyonu. İlk aşamada Hama ve İdlip arasındaki kırsal bölgede güvenli bir hat oluşturmanın hedeflendiği operasyon
Lazkiye’nin kuzey kırsalını da içine alıyor. Hasan’ın verdiği bilgiye göre, bu operasyon beş ayrı hatta devam ediyor.
* Cub Ahmar-Sermaniye arasındaki dağlık bölge
* Curin-ova bölgesini kapsayan bu hat İdlip-Cebel Ez Zaviye’ye kadar uzanıyor
* Hama kırsalı kuzeydoğunu kapsayan bu hatta Mansura ve Tel Vasıl gibi sahada önemli noktalar yer alıyor
* Şam’ı İdlip ve Halep’e bağlayan karayolunun yakınındaki Kernas, Kefr Nebbudda bölgeleri… El Hasan bu bölgede Nusra Cephesi’ne biatlı Çeçen, Tacik, Gürcü silahlı grupların olduğunu söylüyor. Karayoluna yakın olan Morik ve Han Şeyhun kasabaları da bu bölge içinde yer alıyor.
HALEP: Halep kırsalında başlayan kara operasyonunun kentin kuzeyi ve kuzeydoğusunda yoğunlaşacağı belirtiliyor. Önceki gün Halep kırsalındaki serbest bölge, çimento fabrikası ve taş ocaklarının bulunduğu alan Suriye ordusunun kontrolüne geçti. Hasan, ilk aşamada Piyade Okulu, kentin doğusundaki Sfera bölgesi ve etrafındaki köyler ve Havacılık Akademisi ile 3 yıldır kuşatma altında olan Kuveyrs Askeri havaalanına yönelik operasyonların süreceğini söyledi.
HUMUS: Kara operasyonunun kentin kuzeyi ve doğusuna yoğunlaşacağı belirtiliyor.
ŞAM: Başkentin Cobar, Harasta, Zemelka, Duma banliyölerine yönelik başlayan kara operasyonunun doğu kırsala (Guta Şarkiya) yayılacağı belirtiliyor.