Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezgin Mercan, RS FM'de yayınlanan Dünya Panorama'da AB liderler zirvesinden çıkan sonuçları ve Türkiye-AB işbirliğini değerlendirdi.
'AB LİDERLERİ NİYET BEYANINDA BULUNDU'
Avrupa ve Türkiye arasında daha pragmatik bir gidişat olduğunu belirten Sezgin Mercan, mülteci krizinin Türkiye-AB ilişkilerinin seyri konusunda bir pazarlık konusu yapıldığını savundu. Mercan, "Bu da, ağırlıklı bir nitelikli işbirliği zemininden, pragmatik ilişkilere dayalı bir zemin olduğunu gösteriyor" dedi.
'TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ KENDİNİ HİSSETTİRİYOR'
Mercan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa ülkelerini ve Türkiye'yi yakından ilgilendiren güncel bir sorun var. Artık mülteci akını hem güvenlik hem sosyal hem de ekonomik sorun halinde Avrupa'nın sınırlarında duruyor. Avrupa ülkeleri üzerinde 700 bin kişilik bir baskı var, yıl sonuna kadar da 1 milyona ulaşması bekleniyor. Bu koşullarda Türkiye'nin önemi, ciddi şekilde kendini hissettiriyor. "
'AB VE TÜRKİYE ARASINDA POLİTİK AYRIŞMALAR VAR'
Dış politikadaki ve savunma-güvenlik politikalarındaki ayrışmaların görüşmelere de yansıdığının altını çizen Mercan, "Örneğin Türkiye'nin biraz daha vize serbestisini gibi bir spesifik konuya odaklandığını görüyoruz. Bu noktada aslında içinde büyük bir insani dramı da barındıran mülteci krizi üzerinde, biraz daha AB ile hem sorunu çözmeye hem de ikili ilişkileri daha da geliştirmeye yönelik bir tutum sergilenmesinde fayda var. Sadece birkaç başlıkta kalması, çok yeterli olmaz" diye konuştu.
'SURİYE SORUNU YERİNDE ÇÖZÜLMELİ'
Mercan, Türkiye'nin daha fazla mültecinin beraberinde getireceği ekonomik ve sosyal sorunlarla başa çıkmakta zorlanacağının altını çizdi.
Mercan, şunları söyledi:
"Asıl odaklanılması gereken meselenin sorunu yerinde çözmek" olduğuna dikkat çeken Mercan, "Suriye'de, yerinde çözüm mantığı ile hareket edip, koşulların iyileştirilmesi ve çözüm üretilmesi gerekiyor" dedi.